Vetbult

Wat is een vetbult?

In het kort:

  • Een vetbult is een onderhuidse zwelling van vetweefselcellen.
  • Vetbulten zijn meestal onschuldig, maar kunnen soms wel gevoelig zijn.
  • Meestal is de oorzaak van een vetbult onbekend.
  • Vetbulten kunnen overal op je lichaam voorkomen waar vetcellen zitten.
  • Behandeling is vaak niet nodig, maar als je last hebt van een vetbult, kun je deze laten verwijderen.

Over een vetbult

Een vetbult is een goedaardige zwelling van vetweefselcellen. Een andere naam voor een vetbult is vetgezwel of lipoom. Vetbulten kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar meestal op middelbare leeftijd. Ze komen erg vaak voor en zijn in principe onschuldig. Behandeling van een vetgezwel is dus vaak niet nodig.

Oorzaken

Over het ontstaan van een lipoom of vetbult bestaat veel onduidelijkheid. Overgewicht speelt in ieder geval geen enkele rol. Wel lijkt het erfelijk bepaald te zijn. Daarnaast krijgen vrouwen vaker last van lipomen dan mannen.

Symptomen

Vetbulten of vetgezwellen zijn ronde, soms gevoelige, onderhuidse bultjes. Een lipoom groeit langzaam en kan variëren in grootte van enkele millimeters tot meer dan tien centimeter. Als de zwelling heel snel groeit, is het waarschijnlijk geen lipoom. Ze voelen elastisch en rekbaar aan en je kunt ze goed bewegen ten opzichte van het onderliggende weefsel.

Vetbulten kunnen overal in je lichaam voorkomen waar vetcellen zitten. Maar ze komen vooral vaak voor op de onderarmen, hals, rug, schouder, bovenbenen en romp. Meestal heb je geen klachten van een vetbult, maar soms kan deze pijnlijk zijn als hij tegen een zenuw aanligt.

Wanneer je last hebt van veel en pijnlijke vetgezwellen, wordt dit de ziekte van Dercum genoemd. Deze aandoening komt het meest voor bij vrouwen.

Behandeling

Vaak is behandeling van een lipoom of vetbult niet nodig. Een arts kan een lipoom verwijderen, wanneer ze hinderlijk en/of lelijk zijn of als de arts twijfelt over de diagnose en de mogelijkheid van een kwaadaardig gezwel wil uitsluiten.

Een klein lipoom kan de huisarts verwijderen. Dit gebeurt via een incisie in de huid. Een grote vetbult moet men in het ziekenhuis weghalen. Vaak gebeurt dit poliklinisch. Een hele grote vetbult kan de arts verwijderen met liposuctie. Het vetweefsel wordt dan weggezogen.

Een kwaadaardig vetgezwel (liposarcoom) komt zeer zelden voor. Wanneer een gezwel onder je huid snel groeit, is het verstandig je arts te raadplegen.