Vissenhuid (Schubziekte)

De schubziekte (of psoriasis) is een huidziekte, die wordt gekenmerkt door ronde roodachtige plekken die bedekt zijn met grijs-witte schilfers. De schilfering wordt veroorzaakt doordat er abnormaal veel huidcellen worden gevormd die vervolgens snel afsterven, waarna weer nieuwe cellen ontstaan. Het is een langdurige, hinderlijke aandoening die meestal vooral aan de strekzijde van de elleboog en knie voorkomt.

Jeuk en ontsiering van de huid zijn kenmerkend. De oorzaak van de ziekte is niet bekend, maar berust waarschijnlijk op ontsteking van de huid.

Behandeling

Behandeling heeft over het algemeen snel effect bij iemand met slechts een paar kleine plaques. Door één of twee keer per dag zalven of crémes aan te brengen die de huid vettig maken (emolliens) blijft de huid vochtig. Zalven met corticosteroïden zijn effectief. Hun effectiviteit wordt vergroot door het betreffende gebied nadat de zalf is opgebracht te omwikkelen met cellofaan. Ook zalven en crémes met salicylzuur, teer en vitamine D worden gebruikt bij de behandeling van psoriasis. De meeste van deze geneesmiddelen worden tweemaal per dag op het aangetaste gebied aangebracht.

Sterker werkende geneesmiddelen

Soms worden sterker werkende geneesmiddelen zoals anthraline gebruikt, maar deze kunnen huidirritatie en vlekken op lakens en kleding veroorzaken. Shampoos met deze werkzame bestanddelen worden vaak gebruikt als de hoofdhuid is aangetast. Met ultraviolet licht en teerzalven kunnen ook goede resultaten worden verkregen.

Bij ernstige vormen van psoriasis en bij uitgebreide psoriasis kan een arts methotrexaat geven. Dit geneesmiddel wordt ook gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker en beïnvloedt de groei en aanwas van huidcellen. De behandeling moet voorzichtig worden toegepast, want het kan tegelijkertijd een negatieve invloed hebben op het beenmerg, de nieren en de lever. Een ander effectief geneesmiddel, cyclosporine, veroorzaakt ook deze ernstige bijwerkingen.