Vitiligo

Wat is vitiligo?

Vitiligo is een huidziekte waarbij je huid en haren pigment verliezen en er witte vlekken op je lichaam ontstaan. De vlekken kunnen in principe overal op je lichaam voorkomen. Het haar in vitiligovlekken wordt vaak wit, maar kan ook gewoon zijn kleur behouden. Vitiligoplekken kunnen zich spontaan herstellen. Toch is dat herstel bijna altijd maar gedeeltelijk. Hoe later de vitiligo begint, hoe kleiner de kans op volledig herstel.

In ongeveer de helft van de gevallen openbaart vitiligo zich al voor het 20e levensjaar. Maar een klein deel van de patiënten krijgt de diagnose na het 30e levensjaar.

Vitiligo is niet alleen een medisch probleem. Vitiligo kan ook een sociaalpsychologisch probleem zijn. Voornamelijk omdat vitiligo wordt beschouwd als een ontsierende huidafwijking. Vaak gebruiken patiënten crèmes voor de camouflage van de vlekken om ze zo min mogelijk op te laten vallen.

Vitiligo is niet te vergelijken met psoriasis, waarbij de huid ontstoken raakt of moedervlekken, welke juist plekjes met veel pigment zijn.

Oorzaken

De precieze oorzaak van vitiligo is nog niet bekend. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van vitiligo.

Afweersysteem reageert op eigen pigmentcellen

De eerste theorie is dat je afweersysteem de oorzaak is van vitiligo. Het afweersysteem dat je normaal gesproken beschermt tegen ziekten, zou in dit geval reageren op je eigen pigmentcellen. Het afweersysteem vernietigt je pigmentcellen, waardoor de vlekken ontstaan.

Erfelijke ziekte

De tweede theorie is dat vitiligo een erfelijke ziekte is. Bij iets minder dan de helft van de patiënten heeft een familielid ook vitiligo. Dit kan er op wijzen dat de ziekte via het erfelijke materiaal doorgegeven wordt.

Andere stof vernietigt pigmentcellen

De derde theorie is dat de ziekte wordt veroorzaakt door stoffen die vrijkomen op het moment dat ons lichaam melanine vormt. Als we bijvoorbeeld in de zon zitten, maakt ons lichaam melanine aan. Melanine zorgt ervoor dat je bruin wordt. De theorie is dat ons lichaam tegelijkertijd ook een andere stof aanmaakt die vervolgens de pigmentcellen vernietigt.

Problemen zenuwstelsel

De laatste theorie is dat vitiligo het resultaat is van problemen in het zenuwstelsel. De uiteinden van je zenuwen geven bepaalde stoffen af. In het geval van vitiligo zouden de zenuwuiteinden meer schadelijke stoffen afgeven dan normaal. Deze stoffen zouden vervolgens de vorming van melanine tegengaan en pigmentcellen bleken.

Deze vier theorieën worden op dit moment nader onderzocht om de echte oorzaak van vitiligo te achterhalen.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van vitiligo zijn de witte plekken op de huid. De plekken kunnen verschillen in vorm en grootte. Ook kunnen de plekken nog groeien. Om de vlek heen zit vaak een rand die donkerder is dan de rest van de huid. Vitiligo kan zich op verschillende plekken bevinden, bijvoorbeeld:

  • In je gezicht
  • Op je handen
  • Op je armen
  • Rond je geslachtsdelen
  • Rond je navel
  • Rond je rectum

Behandeling

De huidziekte vitiligo is niet te genezen. Wel is het mogelijk om verlies van pigment tegen te gaan en verloren pigment gedeeltelijk terug te krijgen. Hiervoor kunnen verschillende methoden gebruikt worden:

PUVA.  Bij PUVA wordt je huid gevoeliger gemaakt voor ultraviolet licht. Dit gebeurt met behulp van een lichtgevoelige stof. Je krijgt deze lichtgevoelige stof toegediend in de vorm van tabletten of via de huid. Na toediening van het middel volgt bestraling met een zonnebank of met behulp van zonlicht. Uiteindelijk kan deze behandeling ervoor zorgen dat je witte vlekken verdwijnen. Op korte termijn zijn de vlekken duidelijker te onderscheiden omdat de gepigmenteerde huid wel bruin wordt van de behandeling  onder de zonnebank en de witte vlekken niet. Deze behandeling  brengt helaas ook risico’s met zich mee.

Corticosteroïden. Vitiligo kan behandeld worden met corticosteroïden crèmes. Tot nu toe is nog niet bewezen dat deze crèmes invloed hebben op de pigmentcellen, maar de crèmes kunnen er wel voor zorgen dat de witte plekken niet groter worden. De crèmes kunnen maar korte tijd gebruikt worden, omdat daarna het risico bestaat op schadelijke bijwerkingen, zoals een dunne huid of extra kans op infecties. Ook kan een corticosteroïde zalf eventuele  wondgenezing vertragen.

Lichttherapie. Met behulp van ultraviolet B-licht kunnen vitiligoplekken worden bestraald. Ultraviolet B is net als ultraviolet A, een bestandsdeel van het natuurlijk zonlicht. Het heeft alleen een krachtigere werking.

Huidtransplantatie. Bij huidtransplantatie wordt normaal gepigmenteerde huid getransplanteerd naar de vitiligoplekken. Op dit moment vindt deze behandeling van vitiligo