Vleesboom (Spiergezwel)

Wat is een spiergezwel?

Het meest bekende spiergezwel is een vleesboom in de baarmoeder, maar ook op spieren van de armen, benen en romp kunnen gezwellen voorkomen. Een vleesboom is een goedaardig spierweefselgezwel dat meestal in de baarmoeder groeit. Vleesbomen worden ook wel 'myomen' genoemd. Bij een vleesboom treedt vermeerdering van spier- en bindweefsel op. De groei en grootte verschillen sterk. Sommige groeien snel tot de grootte van een mandarijn, of zelfs een voetbal en vullen soms het hele bekken op. Andere blijven zo klein als een erwt.

Een vleesboom kan zwaardere menstruaties veroorzaken doordat het baarmoederoppervlak is uitgerekt. Tijdens de menstruatie treedt afstoting van nieuwgevormd baarmoederslijmvlies en bloedverlies op. De aandoening komt alleen voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Kwaadaardige gezwellen zijn zeldzaam

De spierweefselgezwellen zijn in de meeste gevallen goedaardig. Alleen als een vleesboom erg snel groeit, kan dit duiden op een kwaadaardige tumor. Gezwellen in spieren zijn zeldzaam en als ze al ontstaan zijn ze meestal gelukkig goedaardig. Een eventuele kwaadaardige tumor in een spier is ernstige aandoening, omdat deze zich snel kan verspreiden en moeilijk te behandelen is.

Oorzaken

Het is niet bekend waardoor een vleesboom ontstaat. Wel is ontdekt dat ze vooral groeien bij een hoge oestrogeenspiegel in het bloed. Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen die worden aangemaakt in de eierstokken. Veel vrouwen van boven de dertig jaar hebben één of meer vleesbomen. Zodra de eierstokken weinig oestrogenen aanmaken, vooral na de menopauze, verdwijnen de vleesbomen bijna altijd vanzelf.

Symptomen

Het eerste verschijnsel van een spiergezwel is meestal een zichtbaar knobbeltje dat verder geen klachten geeft. Als het gezwel echter toch kwaadaardig is zal het snel groter worden en soms pijn veroorzaken. Ga dan ook meteen naar een dokter als je ergens op je lichaam een verdacht knobbeltje ziet waarvoor je geen oorzaak kunt vinden. Lees ook meer over de onderwerpen botgezwel en kraakbeengezwel.

Behandeling

Als na onderzoek (röntgenfoto, biopsie) blijkt dat het inderdaad om een kwaadaardig gezwel gaat, kan dit behandeld worden met injecties met cytostatica, bestraling en zo mogelijk door een chirurgische verwijdering van de tumor.

Bij de behandeling van een kanker in botweefsel, kraakbeen of spierweefsel geldt steeds dat vroeg de juiste diagnose stellen van het grootste belang is. Natuurlijk geldt dat ook voor andere kankersoorten. Bij een vroege diagnose kan namelijk meestal volstaan worden met een chirurgische verwijdering van de zwelling en dat is altijd nog de beste kankerbehandeling. Als eenmaal met chemotherapie en/of bestraling begonnen moet worden, wegens uitgroei of uitzaaien van de tumor, is de prognose al gauw minder goed en is er ook meer kans op onprettige bijwerkingen.

Soms lukt het bij ernstige klachten met hormonen de baarmoederspierzwelling te verkleinen.