Wallen onder de ogen

Wat zijn wallen onder de ogen?

Wallen onder de ogen zijn een ophoping van vet of vocht onder de huid. Soms uit een overschot van huid zich ook in wallen, bijvoorbeeld door rimpels. Wallen onder de ogen geven over het algemeen geen klachten, maar worden vaak wel als cosmetisch onaantrekkelijk ervaren.

Oorzaken

Wallen onder de ogen ontstaan op verschillende manieren. Meestal is de oorzaak erfelijkheid. Is dit niet het geval? Hieronder vind je andere oorzaken van wallen onder de ogen:

  • Ouderdom, doordat de huid elasticiteit verliest ontstaan er rimpels onder de ogen, met als gevolg wallen.
  • Geïrriteerde huid onder de ogen. Bepaalde stoffen kunnen huidirritaties opwekken, waardoor onder de ogen en op andere plekken in de huid een zwelling kan ontstaan.
  • Bepaalde voedingsmiddelen kunnen voor een disbalans in de vochthuishouding zorgen. Denk bijvoorbeeld aan zout en alcoholhoudende en cafeïnehoudende dranken. Voldoende vocht, zoals water drinken heeft een positief effect voor wallen onder de ogen, omdat het vochtafdrijvend werkt.
  • Een tijdelijke verdikking van huid onder de ogen kan veroorzaakt worden door vermoeidheid of allergie.

Symptomen

Wallen onder de ogen herken je aan een ophoping onder het oog. Verwar wallen onder de ogen niet met donkere kringen onder de ogen. Bij donkere kringen zie je door de huid een grijze kleur van botvlies van de schedel en een blauwe kleur van de bloedvaten. Wallen onder de ogen geven over het algemeen geen lichamelijke klachten, maar kunnen wel schaamte opwekken.

Behandeling

Wanneer je wallen onder de ogen wil wegwerken kun je dit eerst zelf proberen met onderstaande tips.

Tips

  • Masseer de vochtophoping onder je ogen deels weg. Dit doe je door met je vingers van je neus naar de jukbeenderen te duwen. Op die manier duw je vocht in de lymfebanen, die vervolgens het vocht afvoeren.
  • Leg bij een zwelling onder de ogen iets kouds op je ogen, bijvoorbeeld een koude washand of een lepel uit de vriezer.
  • Een oogcrème of -gel kan door vocht ontstane wallen wegwerken, doordat het vochtafdrijvend werkt.
  • Is de oorzaak van wallen onder de ogen allergie of vermoeidheid? Dan is het wegnemen van de oorzaak voldoende. Vermijd de stof waardoor de allergie ontstaat en zorg voor voldoende rust.

Werken bovenstaande tips niet voor jou? Of is het resultaat tijdelijk van aard? Overweeg dan een andere behandeling voor wallen onder de ogen, zoals een onderooglidcorrectie.

Onderooglidcorrectie

Met een onderooglidcorrectie kun je wallen onder de ogen en verslapte onderoogleden laten verwijderen. Door middel van een kleine snede onder de wimperrand wordt overtollig huid verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Een onderooglidcorrectie duurt gemiddeld één tot anderhalf uur. Ga hiervoor naar een oogarts of plastisch chirurg.