Waterwratten (Mollusca contagiosa)

Wat zijn waterwratten?

Waterwratten (mollusca contagiosa) worden ook wel bolhoedwratjes genoemd. Het zijn kleine bultjes op de huid die een parelmoerachtige glans en een kuiltje in het midden hebben. Waterwratjes komen vooral voor bij jongere kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben.

Oorzaken

Waterwratten worden veroorzaakt door een virus uit de pokkenfamilie (Molluscum contagiosum virus) en zijn heel besmettelijk. Besmetting treedt gemakkelijk op via het vocht in de bultjes. Het afweersysteem ontwikkelt zelf weerstand tegen het virus. Zodra deze weerstand voldoende is, zullen de waterwratjes vanzelf verdwijnen.

Kinderen met eczeem zijn vaak extra vatbaar voor waterwratjes, omdat zij door het krabben het virus in hun toch al kwetsbare huid wrijven.

Symptomen

Waterwratten zijn kleine, parelmoer glanzende bultjes die op je huid geplakt lijken te zitten. In het midden hebben ze een kuiltje. Rondom de waterwratjes kan de huid ontstoken raken: de huid is dan rood en schilferig. Meestal komen waterwratten in kleine groepjes voor. Ze komen het meest voor op de volgende plekken:

  • Op de romp
  • Onder de oksel
  • Aan de binnenkant van de elleboog
  • In de knieholte
  • In het gezicht
  • In de nekplooien
  • Op de billen
  • Soms ook rond de anus

Behandeling

Meestal is het niet nodig om waterwratten te behandelen, omdat ze vanzelf weer weggaan. Dit kan alleen soms wel twee jaar duren. Je lichaam moet namelijk eerst een weerstand tegen het virus ontwikkelen. Een eerste teken van deze weerstand is dat de waterwratten gaan ontsteken. Wanneer waterwratjes vanzelf verdwijnen, laten ze geen littekentjes achter. Nadat de waterwratjes verdwenen zijn, heeft het kind antistoffen tegen het virus aangemaakt. De kans dat het kind opnieuw waterwratjes krijgt, is dan ook minimaal.

Waterwratjes verwijderen

Omdat waterwratten na verloop van tijd vanzelf weer weggaan, zal de huis- of huidarts je liever niet behandelen. De arts kan waterwratjes echter wel behandelen, bijvoorbeeld bevriezing, uitlepelen of uitdrukken. De kans op littekens bij deze agressieve behandeling tegen waterwratjes is veel groter. Bovendien kunnen ze weer terugkomen, omdat je nog geen afweer tegen het virus hebt opgebouwd.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt gebruikmaken van verschillende middelen om de symptomen van waterwratjes te bestrijden. Naast specifieke (homeopathische) zalfjes tegen waterwratjes, kunnen sudocreme en zinkzalf in sommige gevallen ook helpen tegen de jeuk.

Verspreiding voorkomen

In de periode dat je last hebt van waterwratten is het van belang om verdere besmetting te voorkomen. De eerste voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van waterwratjes tegen te gaan, zijn goed je handen wassen en niet krabben. Als de waterwratten jeuk veroorzaken, kun je er mentholpoeder op strooien. Dit zal de jeuk wat verlichten. Mentholpoeder mag echter niet gebruikt worden als de bultjes open zijn.

Als een kind waterwratten heeft, is het meestal moeilijk om te voorkomen dat andere kinderen en/of de ouders binnen het gezin ook besmet worden met het virus. Door bijvoorbeeld aparte handdoeken te gebruiken kan geprobeerd worden het besmettingsgevaar wat te verkleinen.

Open waterwratjes

Opengekrabde waterwratjes kunnen het beste ontsmet worden met jodium en daarna afgedekt worden met een pleister. Hierdoor wordt het vrijgekomen virus gedood en voorkomen dat er bacteriën in de bultjes komen waardoor ze gaan ontsteken. Ontstoken waterwratten worden dik en rood, kunnen pijnlijk zijn en korstjes krijgen. De pleister zorgt ervoor dat er geen nieuwe bacteriën in de wratjes komen en gaat verdere verspreiding tegen.