Wondroos (Erysipelas, Belroos)

Wat is wondroos?

Wondroos of belroos (erysipelas) is een bacteriële infectie van de huid en het onderhuidse weefsel.

Oorzaken

De infectie wordt meestal veroorzaakt door streptokokken en soms door stafylokokken. Deze bacteriën komen van nature al voor op je huid, maar zijn dan ongevaarlijk. Wondroos is overigens niet hetzelfde als gordelroos (dat is een virusinfectie). Je kunt wondroos oplopen doordat de bacteriën via een wondje je huid binnenkomen. Wondroos komt het meest voor op de benen (vaak via wondjes op de voet), maar ook op je armen en in je gezicht kun je wondroos krijgen.

Wondroos is over het algemeen niet van persoon tot persoon besmettelijk. De bacterie die wondroos veroorzaakt komt heel veel voor, maar alleen mensen met een verminderde weerstand worden er ziek van. Wondroos komt het meest voor bij mensen met een verzwakt afweersysteem. Kinderen, ouderen, mensen met diabetes en hartpatiënten vallen onder de risicogroepen om wondroos te krijgen.

Symptomen

Eén of twee dagen van moeheid, lusteloosheid of niet lekker voelen gaan vaak vooraf aan het ontstaan van wondroos. Daarna raakt de aangedane huid rood, warm en opgezwollen. Soms zijn er blaasjes zichtbaar. Ook doet het geïnfecteerde gebied pijn. De grens van wondroos naar ‘gezond’ weefsel is duidelijk zichtbaar. Vaak komt bij wondroos ook koorts en rillingen kijken. Je kunt je er goed ziek van voelen.

In ernstige gevallen van wondroos of wanneer het niet snel behandeld wordt kunnen complicaties optreden. De infectie kan bijvoorbeeld dieper in het weefsel gaan zitten en de spieren aantasten. Ook kunnen de lymfeklieren ontstoken raken of kan de bacterie zich via het bloed verder verspreiden (bloedvergiftiging).

Behandeling

Wanneer een arts de diagnose ‘wondroos’ stelt, zal hij je een antibioticakuur voorschrijven. Het is belangrijk dat je deze kuur helemaal afmaakt, want anders kan de wondroos weer terugkomen.

Verder moet je proberen om het aangedane deel zoveel mogelijk rust te geven. Bijvoorbeeld door je been hoog te leggen of je arm in een mitella te doen.

Wanneer de wondroos ernstig is, kun je in het ziekenhuis opgenomen worden voor een antibioticakuur dat via een infuus wordt toegediend.

Als je regelmatig last hebt van wondroos is het belangrijk om je huid goed schoon te houden en wondjes tijdig te verzorgen en te ontsmetten. Op die manier voorkom je dat bacteriën naar binnen kunnen komen.

Vaak wordt een been ook gezwachteld om te zorgen dat de zwelling sneller afneemt.