Wortelkanaalontsteking

Wat is een wortelkanaalontsteking?

Een wortelkanaalontsteking is een ontsteking van het binnenste weefsel van de tand. In de wortel van je tand bevinden zich één of meerdere wortelkanalen. Deze zijn gevuld met tandmerg of pulpa, wat bestaat uit kleine bloedvaten, bind- en zenuwweefsel. Bij een wortelkanaalontsteking is de pulpa ontstoken.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van een wortelkanaalontsteking. Tandbederf is de meest voorkomende. Tandbederf wordt veroorzaakt door zuurvormende bacteriën (Streptococcus mutans). Deze bacteriën zetten de suikers en zetmeel uit voedselresten in je mond om in zuur, wat het tandglazuur oplost. Hierdoor kunnen gaatjes (cariës) ontstaan. Door tandbederf kan er een ontsteking in je tandmerg ontstaan.

Hiernaast kunnen lekkende vullingen of een harde klap op je gebit ook de oorzaak van een ontstoken wortelkanaal zijn.

Symptomen

Bij wortelkanaalontsteking is één van de eerste symptomen gevoelige tanden. Je krijgt last van je tanden of kiezen bij het drinken van koude of juist warme drankjes. Daarna krijg je bij een wortelkanaalontsteking klachten in je tanden of kiezen. Een ontsteking in het wortelkanaal veroorzaakt hevige zenuwpijn.