Ziekte van Buerger (Thrombangiitis obliterans)

Wat is de ziekte van Buerger?

De ziekte van Buerger is een chronische ontsteking van slagaders en/of aders, met name in de armen en/of benen. Door de ontsteking raakt de wand van het bloedvat beschadigd, waardoor er bloedklontertjes aan vast kunnen gaan kleven (trombose). Daardoor raakt het bloedvat verstopt en kan er niet genoeg zuurstofrijk bloed in de arm of het been stromen.

De aandoening kwam vroeger vooral voor bij mannen van middelbare leeftijd, maar de frequentie bij vrouwen neemt toe en de ziekte ontstaat nu ook op jongere leeftijd (onder de 40). De meeste patiënten zijn rokers.

De medische term voor de de ziekte van Buerger is thrombangiitis obliterans.

Symptomen

Dit begint meestal in de uiteinden van de ledematen, dus in de handen (vooral vingers) en de voeten. Het betreffende lichaamsdeel wordt wit of blauw van kleur, voelt koud aan en kan pijn gaan doen. Als het gaat om bloedvaatjes in een been kunnen er moeilijkheden ontstaan bij het lopen. Uiteindelijk kan de aandoening zelfs lijden tot het afsterven van weefsel, waardoor bijvoorbeeld vingers of tenen moeten worden geamputeerd.

Behandeling

De beste behandeling tegen de ziekte van Buerger is stoppen met roken. De ontsteking in de slagaderen gaat dan meestal weg. Blijft de patiënt roken of begint hij na een stopperiode opnieuw met roken, dan blijken de ontstekingen zich uit te breiden en is de ziekte moeilijk te stoppen.