Ziekte van Henoch-Schönlein

Wat is de ziekte van Henoch-Schönlein?

Door een allergische (overgevoeligheids)reactie kan vaatbeschadiging ontstaan. Wanneer hierdoor typische purperkleurige kleine bloedingen in de huid en het slijmvlies ontstaan die vooral voorkomen op de armen en benen, wordt gesproken van Henoch-Schönlein purpura. Ook in de de darmen en nieren komen deze kleine bloedinkjes voor. De ziekte is zeldzaam en komt veel vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen.

Oorzaken

De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Kinderen blijken meestal 1 tot 3 weken vóór de start van de klachten een keelontsteking te hebben gehad. Voedsel, insectenbeten, vaccinatie (behandelingen om de afweer te versterken) en ook verschillende geneesmiddelen kunnen dit proces in gang zetten.

Symptomen

De afwijking gaat gepaard met zwelling en soms jeuk. Bijkomende verschijnselen zijn koorts, hoofdpijn, gewichtsverlies, buik- en gewrichtsklachten. De verschijnselen van de ziekte zijn verontrustend. Toch gaat de ziekte in bijna alle gevallen binnen 1 tot 6 weken vanzelf over. Speciale medicijnen zijn niet nodig.