Ziekte van Peyronie

Wat is de ziekte van Peyronie?

De ziekte van Peyronie is een goedaardig afwijking aan de penis. De ziekte zorgt voor een kromming en verkorting van de penis tijdens de erectie. Door de vorming van littekenweefsel verhardt het weefsel van de zwellichamen in de penis plaatselijk. Ook verliest het weefsel zijn elasticiteit. Vaak krijgt de man in kwestie ook een erectiestoornis. Dit kan onder andere ontstaan doordat de bloedvaten in de penis afgeklemd worden.

De ziekte van Peyronie is verwant aan de ziekte van Ledderhose en de ziekte van Dupuytren.

Oorzaken

De precieze oorzaak van de ziekte van Peyronie is niet bekend. Wel is bekend dat er zich een streng bindweefsel vormt in een van de zwellichamen van de piemel. Hierdoor kan de penis op die plaats niet in gelijke mate meerekken als in de andere zwellichamen. Dit zorgt voor een vervorming gedurende de erectie. Het bindweefsel kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van een ontstekingsreactie, maar het kan ook andere (onbekende) oorzaken hebben.

Symptomen

Er zijn vier duidelijke klachten of symptomen die voorkomen bij de ziekte van Peyronie:

  • Verhardingen in de wand van de penis
  • Verkromming (en eventueel verkorting) van de penis tijdens een erectie
  • Pijn bij een erectie
  • Erectiestoornissen
  • Het ontstekingsproces dat de verhardingen in de penis tot gevolg heeft, kan ook voor pijn zorgen

Behandeling

Behandeling van de ziekte van Peyronie is niet altijd nodig, omdat de ziekte na enkele maanden spontaan kan genezen. Toch gebeurt dat niet vaak. Het is dus verstandig om contact op te nemen met je arts als je denkt dat je de ziekte van Peyronie hebt. Als eerste kan de arts proberen om het onderliggende ontstekingsproces stil te leggen. Hiervoor zijn er van oudsher de volgende mogelijkheden:

  • Bestralingen
  • Vitamine E
  • Corticosteroïd-injecties

Schokgolven

Echter, de meeste van deze behandelingen leiden niet tot overtuigend succes. In dat geval kan je arts ook een behandeling met schokgolven voorstellen. Bij deze zogenaamde Extra Corporele Shockwave Therapie (ESWT) wordt geprobeerd om met behulp van schokgolven het verhardingsproces stil te leggen. Maar ook deze niet-chirurgische behandeling is meestal onbevredigend.

Penis rechttrekken

Een belangrijk probleem bij de ziekte van Peyronie is de kromming van de penis. Deze kromming kan rechtgetrokken worden met een zogenaamde Nesbitt-plicaturatie. Hierbij wordt de kromtrekking opgelost door de lange kant van de penis korter te maken. De penis wordt in totaal dus iets kleiner dan hij voor de ziekte van Peyronie was, maar is wel weer recht.