Ziekte van Quervain

Wat is de ziekte van Quervain?

De ziekte van Quervain is een polsaandoening waarbij irritatie en ontsteking optreedt aan de pezen en peesschede. Aan de handpalmzijde van de onderarm heb je buigspieren waarmee je de hand kunt bewegen en dingen vast kunt pakken. Ook heb je strekspieren waarmee je de hand kunt strekken. Vanuit deze spieren lopen pezen via de peesschede richting de vingers. De peesschede is een gladde huls die de pezen beschermt tegen wrijving en drukkracht. Bij de ziekte van Quervain heb je aan de duimzijde van de onderarm irritatie of ontsteking van de peesschede en de pezen die hier doorheen lopen. Deze peesontsteking veroorzaakt pijnklachten bij het bewegen van de hand en duim.

Oorzaken

De ziekte van Quervain is een ontsteking die ontstaat door irritatie of overbelasting van de peesschede. De peesschede van de pols kan bijvoorbeeld overbelast raken door een veel herhaalde beweging, zoals pakken, tillen, knijpen en wringen. Ook ongewone polsposities zijn mogelijk een oorzaak. Na een polsbreuk is de kans groter dat je de ziekte van Quervain ontwikkelt. Door de breuk ontstaat er soms een verhoogde druk op de pezen. De peesschede wordt nauw, waardoor er eerder irritatie of ontsteking ontstaat.

Daarnaast komt de ziekte van Quervain meer voor bij zwangere vrouwen of vrouwen die net moeder zijn geworden. Zij maken allerlei nieuwe polsbewegingen door het veelvoudig optillen en verzorgen van de baby. Dit zijn bewegingen waar de pols aan moet wennen en die overbelasting van de peesschede kunnen veroorzaken.

Symptomen

Het bekendste symptoom van de ziekte van Quervain is pijn aan de duimzijde van de pols die kan uitstralen naar de duim of onderarm. De pijn kan geleidelijk ontstaan, maar ook plotseling optreden. Bij een peesschedeontsteking komen de volgende symptomen voor:

  • Pijn bij het buigen en strekken van de duim, met name bij bewegingen zoals grijpen of wringen.
  • Zwelling rond de pols aan de kant van de duim.
  • Haperend gevoel van de pezen in de duim. Bij het bewegen van de duim kan dan een knappend geluid ontstaan.
  • Doof gevoel van de duim en wijsvinger. Dit komt door irritatie van de zenuw die over de peesschede loopt.

Diagnose

Voor een geschikte behandeling van een peesschedeontsteking is het belangrijk dat de juiste diagnose gesteld wordt. De arts stelt de diagnose ziekte van Quervain meestal door middel van lichamelijk onderzoek. Vaak wordt hiervoor de test van Finkelstein gebruikt, waarbij je van de hand een vuist moet maken door de vingers over de duim te sluiten. Vervolgens moet je de pols buigen richting de pinkzijde. Dit is een beweging die voor patiënten met de ziekte van Quervain erg pijnlijk is aan de duimzijde. Ook kan de arts een weerstandstest doen, waarbij je tegendruk moet geven met de duim. Ook dit zal dan pijnlijk aanvoelen. Meestal stelt de arts op basis van deze tests de diagnose en is verder onderzoek niet nodig.

Behandeling

De behandeling van een peesschedeontsteking is gericht op het verminderen van pijn. Vaak is rust voldoende om verdere overbelasting te voorkomen. Je kunt een spalk of duimbrace dragen om het gewricht rust te geven. Met ontstekingsremmende medicatie kunnen de zwelling en irritatie verminderen. Wanneer dit niet helpt, geeft de arts een injectie waarmee vloeistof in of rond de peesschede wordt gespoten. De injectie heeft een krachtig ontstekingsremmende werking, waardoor de klachten in de meeste gevallen verdwijnen.

Helpt al het bovenstaande niet en houden de klachten langer dan drie maanden aan? Dan kun je een operatie aan de peesschede overwegen. Bij deze operatie maakt de arts de peesschede open, waardoor er meer ruimte staat. De geïrriteerde pezen kunnen weer vrij bewegen en hebben ruimte om te genezen. Na de operatie wordt aangeraden om handtherapie te volgen waarbij je gerichte oefeningen krijgt om de beweging van de duim en pols te herstellen.