Ziekte van Scheuermann

Wat is de ziekte van Scheuermann?

De ziekte van Scheuermann is een aandoening van de ruggengraat. Het gaat hierbij om een abnormale kromming van de bovenrug (een bochel) en een erg holle onderrug. Deze kromming wordt meestal pas in de puberteit opgemerkt. Daarnaast kun je ook een zijdelingse kromming in de ruggengraat hebben, dit noem je een scoliose.

De mate van kromming kan erg verschillen per patiënt; sommige patiënten gaan er zelfs krom door lopen, anderen niet. Rugpijn is in ieder geval de voornaamste klacht van de ziekte van Scheuermann.

Oorzaken

De precieze oorzaak van de ziekte van Scheuermann is onbekend. Wel is duidelijk dat bij de ziekte van Scheuermann er sprake is van een afwijking in het deel van de ruggenwervels die zorgen voor de groei. Wanneer je in de puberteit komt en een groeispurt doormaakt, wordt de normale bolling van de bovenrug versterkt door het achterblijven van de groei in de ruggenwervels. Hierdoor ontstaat een versterkte kromming in de bovenrug en als compensatie een holle onderrug.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van de ziekte van Scheurmann is de kromme bovenrug. Andere kenmerken zijn:

  • Zeurende stekende pijn bij buigen, tillen of sporten
  • Vermoeidheid, zeker na lang inspannen, staan of zitten
  • Spierstijfheid hoog in de rug
  • Korte achterdijbeenspieren, oftewel de hamstrings
  • Asymmetrische borstkas
  • Op latere leeftijd kun je last krijgen van rugpijn

Diagnose

Onderscheid moet worden gemaakt tussen de ziekte van Scheuermann en een bolle rug doordat je een verkeerde houding hebt. Zeker in de puberteit komt het voor dat je onzeker bent en hierdoor wat meer voorover gebogen gaat lopen uit verlegenheid.

Door middel van een röntgenfoto kunnen karakteristieke kenmerken worden gevonden die passen bij de ziekte van Scheuermann. De wervenlichamen zijn wigvormig in meer of mindere mate. Daarnaast kunnen de tussenwervels versmald zijn en de ruggenwervels wat uitstulpen.

Andere mogelijke diagnoses moeten worden uitgesloten zoals de ziekte van Bechterew, een kromme rug als het gevolg van een ongeluk of stofwisselingsziekten.

Behandeling

In een vroeg stadium van de ziekte van Scheuermann bestaat de behandeling uit strekoefeningen van de bovenrug. Zware belasting van de rug moet worden vermeden. Spierversterkende oefeningen kunnen onder begeleiding van een fysiotherapeut worden uitgevoerd. Hierbij worden voornamelijk de pijnklachten behandeld.

Korset

Wanneer dit onvoldoende helpt, kun je een korset krijgen om de ruggenwervels in de juiste stand te houden terwijl ze verder groeien. Deze behandeling duurt echter zeer lang, omdat de ruggenwervels tot en met het 25ste levensjaar doorgroeien. Daarom is deze behandeling moeilijk vol te houden.

Operatie 

Soms zijn de klachten van de ziekte van Scheuermann zo erg dat er besloten wordt tot een operatie. Hiervoor zijn aparte criteria, zoals een kromming van meer dan 70 graden die nog steeds door groeit, pijn en erg veel motivatie van de patiënt. De operatie is geen gegarandeerd succes en de kromming zal nooit in zijn geheel worden rechtgezet. Daarnaast brengt een operatie andere risico’s met zich mee zoals wondinfectie of beschadiging aan het ruggenmerg. Wanneer toch wordt besloten tot een operatie, gaat het vaak om cosmetische redenen.