Ziekte van Weil

Wat is de ziekte van Weil?

De ziekte van Weil is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door Leptospira interrogans. De belangrijkste verspreider van de ziekte van Weil bij mensen is de bruine rat. Hierdoor wordt het syndroom van Weil ook wel de rattenziekte genoemd. Bepaalde bevolkingsgroepen die veel in contact komen met ratten hebben een hogere kans op besmetting. Bij rioleringsmedewerkers en muskusratbestrijders komt het bijvoorbeeld voor als beroepsziekte.

Oorzaken

De ziekte van Weil ontstaat door besmetting met Leptospira interrogans via water dat is besmet met rattenurine. Het micro-organisme kan binnentreden via je slijmvliezen of via open wonden. Besmetting van de ziekte van Weil van mens op mens is zeldzaam.

Symptomen

Het ziektebeeld van de ziekte van Weil varieert van nauwelijks merkbaar tot zeer ernstig. Na een incubatieperiode van ongeveer één tot drie weken treden de eerste symptomen van de ziekte van Weil op:

  • Koorts en koude rillingen
  • Spierpijn
  • Misselijkheid en braken
  • Hoofdpijn
  • Dalende bloeddruk

Ongeveer vier dagen na het verschijnen van de eerste symptomen kun je last krijgen van geelzucht door leverontsteking. Bloedingen uit de slijmvliezen van neus, mond en ogen kunnen dan ook optreden. Ook huidbloedingen zijn mogelijk. Je urine zal bloed bevatten door de aantasting van je nieren.

Diagnose

De diagnose van de ziekte van Weil kan worden gesteld aan de hand van de ziekteverschijnselen. De klassieke tekenen zijn geelzucht, nierfalen en bloedingen. Daarnaast kan bloed of urine afgenomen worden om de leptospiren aan te tonen met behulp van laboratoriumonderzoek.

Behandeling

Wanneer geen adequate behandeling wordt ingezet, kan de ziekte van Weil tot de dood leiden. De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica en soms is een tijdelijke nierdialyse noodzakelijk.