Zweetklierontsteking (Hidradenitis)

Wat is zweetklierontsteking?

Een zweetklierontsteking wordt ook wel Hidradenitis genoemd en is een aandoening waarbij je last hebt van ontstoken zweetklieren. Over je hele lichaam heb je zweetklieren en deze zijn belangrijk voor de vochtregulatie van je lichaam, de zogenaamde eccriene zweetklieren. Daarnaast heb je nog de apocriene zweetklieren die zich alleen in de oksel- en liesstreek bevinden. Deze apocriene zweetklieren zijn onder andere verantwoordelijk voor de zweetgeur en kunnen ontstoken raken.  Je hebt drie soorten zweetklierontstekingen:

  • Acute zweetklieronsteking
  • Chronische zweetklierontsteking
  • Langzaam uitbreidende zweetklierontsteking

Een zweetklierontsteking wordt vaak verward met de chronische aandoening Hidradenitis suppurativa (HS). Dit betekent ook letterlijk etterende zweetklieren maar in feite zijn de haarzakjes bij HS ontstoken en niet de zweetklieren. Een zweetklierontsteking kan wel het gevolg zijn van een ontstoken haarzakje.

De oorzaak van een zweetklierontsteking is niet altijd even duidelijk. Vaak raakt de zweetklier ontstoken doordat het naastgelegen haarzakje ontstoken is, oftewel hidradenitis suppurativa.  Deze ziekte ontstaat meestal in de puberteit. Zweetklierontstekingen komt ongeveer drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en dan vanaf de puberteit tot ongeveer het veertigste levensjaar.

Hidradenitis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Roken en overgewicht wordt niet direct in verband gebracht, maar er zijn wel aanwijzingen dat het zweetklierontstekingen in de hand werkt. Daarnaast hebben mensen met terugkerende zweetklierontstekingen er meer last van tijdens stressvolle periodes. Slechte hygiëne wordt niet als oorzaak beschouwd.

De ziekte uit zich in rode zwellingen en pijnlijke, met pus gevulde abcessen. De abcessen bevinden zich in de lies- en of okselstreek. Het abces blijft onder de huid of breekt soms door waardoor er pus uitloopt.  Er is sprake van een acute zweetklierontsteking als er zich plotseling een abces vormt, vergelijkbaar met een puist. Deze verdwijnt na enkele dagen. Bij een chronische zweetklierontsteking zijn de klachten wisselend. Er zijn dan dus altijd ontstekingen in de lies- of okselstreek alleen soms erger dan anders. Een langzaam uitbreidende zweetklierontsteking verspreidt zich geleidelijk uit over het gebied in de lies- en of okselstreek. De klachten worden daardoor steeds erger.

De diagnose van een zweetklierontsteking doet de huisarts aan de hand van lichamelijk onderzoek en door te vragen naar de klachten. Hij onderzoekt of er sprake is van een acute zweetklierontsteking, chronische zweetklierontsteking of een langzaam uitbreidende zweetklierontsteking.

De behandeling van een zweetklierontsteking hangt af van de ernst van de klachten. Soms helpt het om bepaalde leefregels na te volgen maar in enkele gevallen is medicatie en/ of een operatie noodzakelijk om een zweetklierontsteking te behandelen. Zo wordt bij een milde vorm van zweetklierontsteking vaak antibiotica of anti-acne medicijnen voorgeschreven.

Leefregels

Als je last hebt van vaak terugkerende zweetklierontstekingen helpt het soms om bepaalde dingen in je dagelijks leven aan te pakken. Een aantal leefregels die helpen om zweetklierontstekingen te voorkomen/verminderen is:

  • Goed schoonhouden van de oksels en de liezen
  • Gebruik PH-neutrale zeep/douchegel
  • Gebruik geen poeders in de oksel/liesstreek
  • Vermijd strak zittende en schurende kleding
  • Vermijd manipulatie (“uitknijpen”) van de puistjes/bultjes in de oksels en liezen
  • Droog de oksel/liesstreek goed af na het douchen
  • Gebruik geen antitransparant deodorant

Operatie

Soms is een operatie noodzakelijk bij een zweetklierontsteking. Welke operatie noodzakelijk is, hangt af van de ernst van de zweetklierontsteking.  Zo wordt bij een milde variant met een beperkt ontstekingsgebied met een kleine ingreep het ontstoken gebied verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en je kunt daarna gewoon weer naar huis. Als er meerdere gebieden ontstoken zijn word je kort opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens een operatie wordt de aangedane huid en de ontstoken zweetklieren verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving of onder narcose.

Bij langdurige klachten verwijdert de plastische chirurg alle zweetklieren in de oksel en liesstreek. Met behulp van een huidtransplantatie wordt de wond gedicht. Deze operatie is zelden nodig.

Bij een acute zweetklierontsteking kan een groot abces ontstaan. In zo’n geval snijdt de arts/huisarts het abces open om zo de pus eruit te laten. De wond wordt niet gedicht om zo nieuwe ontsteking te voorkomen.