‘IK MOEST WEL VERDER VOOR DE KINDEREN’

Bijgewerkt: 04-02-2020

Lydia* (42) is leerkracht en alleenstaande moeder van drie prachtige kinderen. Nu zes jaar geleden op een ‘mooie maandag’ kreeg ze de diagnose borstkanker kreeg. “Mijn kinderen moesten eten. Ik kon het mezelf niet permitteren om bij de pakken neer te zitten. Ik moest verder.”

Lydia is zelfstandig ondernemer. Omdat ze nooit ziek was, had ze ook geen verzekering. “Ik vond het zonde van het geld. Ik was echt nooit ziek. En ik vond de premies gewoon altijd te hoog.” Nadat ze de diagnose eenmaal had, heeft ze het nog even voor zichzelf gehouden.

Wanneer heb je het verteld?

“Een dag voor de operatie heb ik het mijn zus verteld. Mijn kinderen moesten immers opgevangen worden. Ik wilde niet zielig zijn. Ik ben eerst geopereerd en vervolgens bestraald. En toen ben ingestort. Ik moest het mijn kinderen uiteindelijk wel vertellen. Het was moeilijk maar het was alsof er vervolgens alsof er een last van me afviel. Ook mijn vrienden heb ik het persoonlijk verteld. Dat werd enorm gewaardeerd. Het is mijn ervaring dat je uiteindelijk meer begrip kweekt door het te vertellen. Het is ook prettig dat je daarna kunt aangeven als het even niet gaat.”

Wat liep anders dan verwacht?

“Het grappige van kanker is dat je je meestal niet ziek voelt; je wordt ziek van de behandelingen. Daardoor kon ik niet overzien wat de gevolgen van die behandelingen zouden zijn. Ik vond de bestralingen heftiger dan ik had gedacht. Ik moest echt even bijkomen. Doordat ik verder moest voor de kinderen heb ik eigenlijk ook nooit de tijd kunnen nemen om echt uit te zieken. Het zou fijn geweest zijn als ik bijvoorbeeld geen geldzorgen gehad had.”

Wat is het voordeel van blijven werken?

“Eerder het voordeel van mijn beroep. Doordat ik niet ergens in loondienst zat, hoefde ik mij niet ziek te melden. Wanneer het even niet ging, maakte ik andere afspraken. Doordat mijn omgeving inmiddels op de hoogte was van mijn ziekte, had men daar alle begrip voor. En doordat ik bleef werken, was dat een vorm van afleiding was. Ik vind het belangrijk om mijn klanten van dienst te blijven zijn.”

Wil je vertellen wat er precies gebeurd is?

“Ik heb één borst laten amputeren. Ik heb even in twijfel gezeten of ik beide borsten preventief zou laten weghalen. Maar uiteindelijk besloot ik niet in gezond weefsel te laten snijden. Dat kan altijd nog. Maar gelukkig hoefde dat niet, want ik ben genezen verklaard.

Hoe heeft kanker jouw leven veranderd?

“Kanker werd een obsessie voor me. Ik heb dag en nacht alle informatie die ik kon vinden op het internet, zitten doornemen. Maar ook over hoe ik mijn leefstijl kon aanpassen om weer gezond te worden. Daar ben ik nu een expert in. Ik heb mijn eetpatroon helemaal omgegooid en ik ben begonnen met sporten. Ik kijk nu heel anders tegen het leven aan. Ik geniet bewust van elke seconde.”

Tips van Lydia:

Kanker is een eenzaam proces. Vraag hulp. Dat kan bij je huisarts, je medisch specialist of een psycholoog.

Vertel je omgeving en belangrijke zakelijke relaties dat je ziek bent. Dat kweekt uiteindelijk meer begrip.

*Uit privacy-overwegingen is de naam Lydia gefingeerd