BESCHERM BORSTVOEDING: EEN GEDEELDE VERANTWOORDELIJKHEID

Bijgewerkt: 03-08-2021 , afdeling Corporate Communications

Optimale borstvoeding is essentieel voor de goede gezondheid en het welzijn van kinderen. Moedermelk bevat een uitstekende formule van vitamines, eiwitten en vetten die zuigelingen nodig hebben om te groeien. En het wordt geleverd in een vorm die voor baby’s makkelijk verteerbaar is. Dit jaar is de campagne i.v.m. de Wereld Borstvoedingsweek (WBW), onder leiding van de World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) i.s.m de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), gericht op de gedeelde verantwoordelijkheid van een ieder om borstvoeding te beschermen, te promoten en te ondersteunen.

In september 2015 waren de Sustainable Development Goals 2015 – 2030 (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN) een feit. Alle VN-leden hebben toen beslist om samen te werken aan armoede bestrijding, bescherming van de planeet en het verzekeren van welvaart. De WABA erkent de bijdrage die het kan leveren aan deze duurzame ontwikkelingsdoelen en heeft sindsdien alle campagnes en activiteiten hierop afgestemd. Het thema, “Bescherm borstvoeding: Een gedeelde verantwoordelijkheid”, sluit perfect aan bij de SDG’s. Borstvoeding is namelijk één van de beste investeringen om levens te redden en duurzame gezondheid, sociale en economische ontwikkeling van individuen en naties te realiseren.

De vele voordelen van borstvoeding liggen aan de basis van de campagnes van de WHO en WABA. Huid-op-huid aanraking en oogcontact tussen moeder en kind creëren een veilig gevoel en helpt baby’s om zich aan de moeder te hechten. Baby's die de eerste 6 maanden alleen borstvoeding krijgen, zonder flesvoeding, hebben minder oorinfecties, luchtwegaandoeningen en diarree. Ze hebben ook minder ziekenhuisopnames en bezoeken aan de dokter. Moedermelk bevat namelijk antistoffen die zuigelingen helpt om virussen en bacteriën te bestrijden.

In sommige onderzoeken is borstvoeding zelfs in verband gebracht met hogere IQ-scores op latere leeftijd. Daarnaast hebben baby's die borstvoeding krijgen, een grotere kans om op het juiste gewicht aan te komen naarmate ze groeien. De American Academy of Pediatrics (AAP) bevestigt dat borstvoeding een rol speelt bij de preventie van wiegendood. En er wordt gedacht dat het ook het risico op diabetes, obesitas en bepaalde vormen van kanker verlaagt, maar hiervoor is er meer onderzoek nodig.


Bronnen
https://waba.org.my/ (2 aug 2021)

https://www.webmd.com/parenting/baby/nursing-basics?__cf_chl_captcha_tk__=pmd_9976c941e45ef305c08e8772b964fab05a926132-1627904016-0-gqNtZGzNAs2jcnBszQeO#1 (2 aug 2021)

https://worldbreastfeedingweek.org/2016/ (2 aug 2021)