CONTACTLENZEN TIJDENS DE COVID-19 PANDEMIE

Bijgewerkt: 09-10-2020 , afdeling Corporate Communications

Zijn contactlenzen nog steeds veilig tijdens de Covid-19 Pandemie?

Als jij ook het idee hebt dat het dragen van contactlenzen onveilig is gedurende de Covid-19 pandemie dan mag jij je vanaf dit moment erin berusten dat dit niet het geval is. Volgens onder andere het centrum voor ziektecontrole en preventie (Centers for Disease Control and Prevention), is het dragen van contactlenzen nog steeds een veilige en zeer effectieve vorm van oogcorrectie voor miljoenen mensen wereldwijd. Met deze verklaring ontkracht deze instantie alle misleidende informatie over dit ontwerp.

Veiligheidsmaatregelen

• De handen goed wassen is essentieel
Bij het hanteren van contactlenzen of brillen is het zorgvuldig en grondig wassen van de handen met water en zeep, gevolgd door het drogen van de handen met ongebruikt keukenpapier van eminent belang. Voor dragers van contactlenzen moet dit gebeuren vóór het inzetten en het uitnemen van de contactlenzen.

• Contactlenzen desinfecteren
Gebruikers van daglenzen moeten hun wegwerplenzen elke avond weggooien! Maandlenzen en/of weeklenzen moeten regelmatig gedesinfecteerd worden volgens de instructies van de fabrikant en de contactlensspecialist. Lees de informatie op de bijsluiter van het product of maak contact met je specialist wanneer je twijfelt!

• Bril desinfecteren
Sommige virussen, zoals Covid-19, kunnen uren zelfs dagen op harde oppervlakken achterblijven. Bij het aanraken hiervan kunnen de virussen gemakkelijk worden overgedragen door de vingers naar het gezicht van brildragers.

De mensen in de leeftijdscategorie 40 jaar en ouder lopen het grootste risico op, omdat velen van hen een leesbril gebruiken die ze meerdere keren per dag op- en afzetten. In vergelijking tot dragers van contactlezen behoort deze leeftijdsgroep tot één van de meest kwetsbaren voor het krijgen van Covid-19 en het ontwikkelen van ziekteverschijnselen. Dragers van contactlenzen zijn over het algemeen jonger.

DRAAG GEEN CONTACTLENZEN ALS JE ZIEK BENT!

Het wordt afgeraden om contactlenzen te gebruiken wanneer je ziek bent. Bijvoorbeeld bij griep. Raadpleeg jouw huisarts voor richtlijnen en houd je hieraan!

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het dragen van een bril bescherming biedt tegen het coronavirus of andere virale transmissies.

Gebruik medisch goedgekeurde persoonlijke veiligheidsbrillen (medische maskers, bril of gelaatsschermen) in instellingen waar er voor patiënten wordt gezorgd.