EEN EINDE MAKEN AAN HONDSDOLHEID

Bijgewerkt: 28-09-2020 , afdeling Corporate Communications

Een einde maken aan hondsdolheid: “Samenwerken, Vaccineren”

Wereld Rabiësdag of Werelddag tegen Hondsdolheid / Internationale Dag tegen Hondsdolheid is de eerste en enige wereldwijde dag van actie en bewustwording op het gebied van rabiëspreventie. Op 28 september is het dus een kans om ons zowel als gemeenschap en als individuen te verenigen, NGO's en regeringen te helpen bij het verbinden van hun werk. Hondsdolheid is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat geïnfecteerde dieren via een beet, lik of krab kunnen overdragen op mensen. De ziekte begint met verschijnselen zoals rillingen, koorts, braken en hoofdpijn.

Daarna volgen andere symptomen:

• kramp in de spieren,
• stuipen,
• verlamming,
• problemen met slikken,
• problemen met ademen
• en soms wordt iemand met rabiës bang voor water.

Uiteindelijk leiden complicaties zoals slik- en ademhalingsproblemen tot de dood. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden, ligt meestal tussen de 20 tot 90 dagen.

Het thema van dit jaar wordt als volgt gedefinieerd:

Een einde maken aan hondsdolheid
Een einde maken aan menselijke sterfgevallen als gevolg van dit virus en dat het bewustzijn op mondiaal niveau vergroot kan worden door middel van campagnes genaamd: “End Rabies Now”. Dit betekent “Maak nu een einde aan Rabiës”.

Samenwerken
De samenwerking op internationaal en lokaal niveau moet worden voortgezet om hondsdolheid uit te bannen. Vooral omdat het een ziekte is die geen grenzen kent d.w.z dat alle landen in de wereld getroffen kunnen worden.

Vaccinatie
De vaccinatiealliantie, Gavi, heeft hondsdolheid opgenomen in hun portfolios. Dit betekent dat er met hun steun ±181.000 menselijke sterfgevallen voorkomen kunnen worden. De honden moeten gevaccineerd worden om hondsdolheid bij de bron te voorkomen, zodat de eliminatie bereikt kan worden.