GEBRUIK JE HART OM VERBINDING TE MAKEN

Bijgewerkt: 29-09-2021 , Corporate Communications

Hart- en vaatziekten blijven doodsoorzaak nummer één in de wereld, resulterend in 18,6 miljoen doden per jaar. De oorzaken voor het ontwikkelen hiervan variëren: van roken, diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht tot luchtvervuiling. Voor de 520 miljoen mensen met hart- en vaatziekten is COVID-19 hartverscheurend. Zij lopen meer risico om ernstige ziekteverschijnselen van het virus te ontwikkelen. Daarnaast vermijden velen de reguliere afspraken met hun artsen uit vrees besmet te raken en raken zij geïsoleerd van vrienden en familie. Dit jaar doet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO = World Health Organization) op Wereld Hart Dag een beroep op een ieder om hun HART TE GEBRUIKEN OM VERBINDING TE MAKEN.

Het thema “GEBRUIK JE HART OM VERBINDING TE MAKEN” gaat over het inzetten van onze kennis, invloed en gevoel van medeleven, zodat onze dierbaren de beste kans hebben om een ​​gezond leven te leiden. Het gaat ook over verbinding maken met ons eigen hart, ervoor zorgen dat we deze koesteren, en het gaat erom dat wij de kracht van technologie inzetten om harten met elkaar te verbinden. De crisis als gevolg van COVID-19, heeft namelijk duidelijk gemaakt dat er dringend behoefte is aan innovatieve manieren van contact maken om mensen in contact te brengen met medische zorg.

Er zijn wereldwijd 520 miljoen mensen met hart- en vaatziekten die het afgelopen jaar zijn getroffen door de pandemie. Vanwege hun kwetsbaarheid voor ernstige COVID-19 symptomen, is met nadruk aan deze groep gezegd dat ze kwetsbaar zijn, risico lopen en zich moeten schuilhouden.

Dit heeft geleid tot:
• het niet nakomen van medische afspraken;
• gebrek aan contact met familie en vrienden;
• minder lichaamsbeweging.

Technologie biedt de mogelijkheid om patiënten in contact te brengen met familie, vrienden, andere patiënten, artsen en verzorgers. Niemand zou zich alleen moeten voelen, pandemie of niet. Dus de WHO pleit ervoor dat technologie wordt gebruikt om isolatie en hiaten in de medische zorg te overbruggen.

Tot slot moeten wij niet vergeten om de zorg voor ons eigen hart prioriteit te geven door gezond te eten, geen tabak te gebruiken en voldoende te bewegen. Digitale tools, zoals telefoon-apps, kunnen echt helpen om gemotiveerd te blijven en op koers te blijven.

Voor degenen met een onderliggende ziekte, zoals een hartaandoening, hartfalen, diabetes (suikerziekte), hoge bloeddruk of overgewicht geldt dat COVID-19 hen niet moet tegenhouden om de arts te bezoeken voor de reguliere controles.

 

Bronvermelding
https://www.paho.org/en/campaigns/world-heart-day-2021

https://world-heart-federation.org/world-heart-day/about-whd/world-heart-day-2021/