GEEF BLOED, GEEF LEVEN!

Bijgewerkt: 27-07-2020 , Corporate Communications

In 2005 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 14 juni, de geboortedatum van de uitvinder van de bloedgroep: Karl Landsteiner, omgedoopt tot Wereld Bloeddonordag (World Blood Donor Day). Op deze dag wordt wereldwijd dank betuigd aan alle donors en aandacht gevraagd voor het belang van vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap.

Wij staan er niet bij stil hoeveel mensenlevens worden gered door het doneren van bloed. Zeker ook gedurende deze coronaviruspandemie. De behoefte aan veilig bloed is universeel. Veilig bloed is cruciaal, zowel voor behandelingen als voor dringende interventies. Het kan patiënten met levensbedreigende aandoeningen helpen langer en met een hogere levenskwaliteit te leven en ondersteunt complexe medische en chirurgische procedures. Bloed is ook van vitaal belang voor de behandeling van gewonden tijdens allerlei noodsituaties (natuurrampen, ongevallen, gewapende conflicten, enz.) En het heeft een essentiële, levensreddende rol in de moederzorg en neonatale zorg. Helaas is toegang tot veilig bloed nog steeds een voorrecht van enkelen. De meeste lage- en middeninkomenslanden hebben moeite om veilig bloed beschikbaar te stellen, omdat de donaties laag zijn en apparatuur om bloed te testen schaars is. Wereldwijd wordt 42% van het bloed verzameld in landen met een hoog inkomen, waar slechts 16% van de wereldbevolking woont. In Suriname voorziet de Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis de Surinaamse gemeenschap al bijna 80 jaar van veilig bloed. Deze organisatie speelt een belangrijke rol binnen onze samenleving in het redden van mensenlevens. In Suriname zijn ongeveer 5500 mensen bloeddonor. Dit aantal is bij lange na niet voldoende. De Bloedbank mikt op een donorenbestand van 11.000 actieve leden.

Vanwege de huidige COVID-19-pandemie zal de WHO dit jaar een wereldwijde virtuele campagne voeren.

De doelstellingen van de campagne zijn:

  • vier en bedank individuen die bloed doneren en moedig meer mensen aan om te doneren;
  • meer bekendheid geven aan de dringende noodzaak om de beschikbaarheid van veilig bloed voor gebruik te vergroten, waar en wanneer dat ook nodig is om levens te redden;
  • de noodzaak aantonen van universele toegang tot veilige bloedtransfusie en pleiten voor haar rol bij het bieden van effectieve gezondheidszorg en bij het bereiken van universele gezondheidszorg;
  • mobiliseren van steun op nationaal, regionaal en mondiaal niveau bij regeringen en ontwikkelingspartners om te investeren in, versterken en ondersteunen van nationale bloedprogramma's.

De dag en het thema zijn ook een oproep tot actie voor regeringen, nationale gezondheidsautoriteiten en nationale bloedtransfusiediensten om voldoende middelen te verschaffen en systemen en infrastructuren in te voeren om de bloedinzameling van vrijwillige, niet-betaalde bloeddonoren te vergroten; kwaliteitsvolle donorzorg bieden; gepast klinisch gebruik van bloed bevorderen en implementeren; en het opzetten van systemen voor toezicht en bewaking op de hele keten van bloedtransfusie.

Volg de website van de WHO voor verdere details: www.who.int

Ben jij gezond en tussen 18 en 55 jaar, maar nog geen donor? Geef je dan alsnog op bij de Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis.

Jouw bloed kan levens redden!