POSTNATALE DEPRESSIE

Bijgewerkt: 14-10-2020 , afdeling Corporate Communications

Een zwangerschap en de geboorte van een kind hebben een grote impact op het leven van vooral jonge ouders. Het is wetenschappelijk bewezen dat meer dan de helft van de vrouwen in de eerste tien dagen na hun bevalling last hebben van huilbuien, nervositeit, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Deze symptomen heten de zogenaamde ‘Baby Blues’.

Mentale gezondheidsproblemen rond de bevalling zijn normale verschijnselen en kunnen verschillende vormen aannemen. Dit is te wijten aan de hormonale veranderingen die het lichaam ondergaat en gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Echter kunnen de mentale gezondheidsproblemen soms ernstige vormen aannemen, waarbij er sprake is van een postnatale depressie of postpartum depressie.

De symptomen van zwangerschapsdepressie kunnen als volgt gekenmerkt worden:

• Je bent zonder aanleiding overbezorgd of zenuwachtig;
• Je geeft jezelf de schuld van alle dingen die misgaan;
• Je bent ongelukkig en huilt vaak;
• Je raakt vaak zonder reden in paniek;
• Je geniet niet van de zwangerschap;
• Je slaapt niet goed;
• Je voelt je eenzaam;
• Je bent moe en hebt nergens zin in en
• Je hebt het gevoel dat je geen goede moeder bent.

De negatieve gevoelens die de moeder ervaart kunnen versterkt worden door omgevingsfactoren die onaangenaam zijn voor de moeder en waarbij er gebrek is aan begrip en empathie. De moeder raakt depressief en kan niet genieten van haar baby.

Er zijn manieren aanwezig om postnatale depressie te behandelen. Maar omdat elke vorm van depressie of angststoornis uniek is, zal de deskundige ten eerste moeten weten wat er precies aan de hand is, hoe ernstig de situatie is, wat de symptomen zijn alvorens er beslist kan worden over de methode van behandeling.

Een pre- of postnatale depressie wordt doorgaans behandeld met medicatie, psychotherapie of een combinatie van beide. Soms wordt bij depressie en angstklachten ook gedragstherapie aangeraden, zodat de moeder weer wat actiever wordt, zich minder isoleert en haar denkgewoonten in vraag leert te stellen. Negatieve gedachten liggen immers aan de basis van depressie en angststoornissen.

Herken jij de symptomen van postnatale depressie bij jezelf of bij iemand anders dichtbij jou? Toon attentie hiervoor en raadpleeg jouw huisarts voor meer informatie.