SAMENWERKEN AAN EEN EERLIJKERE EN GEZONDERE WERELD

Bijgewerkt: 08-04-2021 , afdeling Corporate Communications

Er wordt voorspeld dat de wereldwijde armoede zal toenemen en dat de voortgang van duurzame ontwikkeling zal worden belemmerd.

• Meer dan 1 miljard mensen in sloppenwijken, staan voor steeds grotere uitdagingen bij het voorkomen van besmetting en overdracht van het coronavirus.

• Voor 5,9 miljoen kinderen in de regio Azië-Pacific bestaat het gevaar dat zij, vanwege verstoring van het onderwijsproces en de negatieve impact op de economie door de Covid-19 pandemie, niet terugkeren naar school.

De wereld is helaas nog steeds een oneerlijke plaats om te wonen. Het gebied waar je woont en werkt, kan het moeilijk voor je maken om jouw volledige gezondheidspotentieel te bereiken, terwijl anderen zich juist tot het uiterst kunnen ontwikkelen in hun leefomgeving. Deze ongelijkheden zijn onrechtvaardig, vormen een bedreiging voor de vooruitgang en dragen bij aan het vergroten van de reeds bestaande vermogenskloof in plaats van deze te verkleinen. Daarom roepen leiders van de WHO, op 7 april Wereldgezondheidsdag, alle overheden op om gezondheidsongelijkheden te identificeren, monitoren en de oorzaken ervan aan te pakken.

Gezondheid is namelijk een fundamenteel mensenrecht. Iedereen heeft recht op een gezond leven ongeacht de leeftijd, gender, etniciteit en economische situatie. Het belang van dit recht komt daarom scherp tot uiting in het thema van dit jaar: “Let’s build a fairer, healthier world for everyone”. Dit betekent: dat wij samen moeten werken om te komen tot een eerlijkere en gezondere wereld voor een ieder.

Leiders hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat gemeenschappen voorop lopen in besluitvormingsprocessen en dat leef- en werkomstandigheden bevorderlijk zijn voor een goede gezondheid. Tegelijkertijd moeten zij erop toezien dat iedereen toegang heeft tot kwalitatieve gezondheidszorg, afhankelijk van de behoeften en waarden binnen hun gemeenschap.


Bronvermelding
https://www.who.int/westernpacific/news/events/detail/2021/04/07/western-pacific-events/world-health-day-2021 (6 april 2021)