STOP ONGELIJKHEID, STOP AIDS!

Bijgewerkt: 01-12-2021 , afdeling Corporate Communications

Wereld AIDS Dag 2021

Stop ongelijkheid, Stop AIDS!

“Stop ongelijkheid, Stop aids!” ………. Dit is het thema waarmee Wereld AIDS Dag 2021 vandaag, 01 december, werd ingeluid.  De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat verdeeldheid, ongelijkheid en minachting van mensenrechten ertoe hebben bijgedragen dat hiv (Human Immunodeficiency Virus) een wereldwijde gezondheidscrisis werd en blijft. Vanwege de Covid-19 pandemie die nog steeds woedt, verergt de ongelijkheid en verstoring van diensten, waardoor het leven van mensen met hiv uitdagender wordt. Het thema benadrukt dat het sociale stigma dat verbonden is aan hiv/aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome) ernstige gevolgen heeft voor velen.

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv breekt stap voor stap het afweersysteem af dat je lichaam heeft opgebouwd om je te beschermen tegen virussen en bacteriën. Dit kan leiden tot symptomen en klachten. Als die beschermlaag zo verzwakt is dat je lichaam zich bijna niet meer kan beschermen, is er sprake van aids. Aids kan dodelijk zijn. Jaarlijks sterven honderdduizenden mensen aan aids. 

Mede dankzij de voortdurende inspanningen van regeringen en gezondheidsorganisaties over de hele wereld worden mensen zich langzaam aan bewust van de oorzaak en preventie. Echter, er moet nog een lange weg worden afgelegd voordat degenen die met hiv/aids worstelen echt naar buiten kunnen komen. Het heersend hiv/aids-stigma belet hen om met waardigheid te leven in onze gemeenschappen.

Hiv/aids-stigma is een negatieve houding en overtuigingen over mensen met hiv/aids. Het is het vooroordeel dat gepaard gaat met het labelen van een individu als onderdeel van een groep waarvan wordt aangenomen dat het sociaal onaanvaardbaar is.

Enkele voorbeelden:

  • Geloven dat alleen bepaalde groepen mensen hiv kunnen krijgen.
  • Morele oordelen vellen over mensen die stappen ondernemen om de overdracht van hiv te voorkomen.
  • Het gevoel hebben dat mensen het verdienen om hiv te krijgen vanwege hun keuzes.

UNAIDS tilt zwaar aan alle vormen van ongelijkheid van mensenrechten in het kader van hiv/aids en de desastreuze gevolgen hiervan. UNAIDS maakt zelfs bekend dat de wereld het risico loopt de doelstellingen om aids tegen 2030 te beëindigen misloopt als er geen acties worden genomen tegen alle vormen van ongelijkheid.

 

Bronvermelding

https://www.indiatoday.in/information/story/world-aids-day-2021-history-date-theme-and-significance-everything-you-need-to-know-about-this-day-1882834-2021-12-01

https://www.unaids.org/en/2021-world-aids-day

https://aidsfonds.nl/over-hiv-aids/wat-zijn-hiv-en-aids/

https://www.cdc.gov/hiv/basics/hiv-stigma/index.html