TOEGANG TOT DIABETESZORG: ALS HET NIET NU GEBEURT, WANNEER DAN WEL?

Bijgewerkt: 15-11-2021 , afdeling Corporate Communications

Wereld Diabetes Dag 2021

Toegang tot diabeteszorg: Als het niet nu gebeurt, wanneer dan wel?

 

De oproep tot actie is duidelijk. Er moet nu verandering komen! Overal ter wereld moet diabeteszorg, voor een ieder die deze nodig heeft, toegankelijk zijn. Want ruim 100 jaar na de ontdekking zijn insuline en andere basis componenten van diabeteszorg nog steeds voor velen buiten bereik. Op Wereld Diabetes Dag 2021 benadrukt de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) de noodzaak van de toegang tot diabetesdiagnose en –behandeling; voor diabetici kunnen complicaties worden voorkomen en de kwaliteit van hun leven zal verbeteren.

Wereldwijd hebben meer dan 420 miljoen mensen te kampen met diabetes of suikerziekte. De International Diabetes Federation bevestigt dat de stijging wordt gedreven door een combinatie van sociaal-economische, demografische, omgevings- en genetische factoren. Tot de belangrijkste factoren behoren onvoldoende lichaamsbeweging en overgewicht.

Bij kinderen en adolescenten in de leeftijdscategorie 5 – 19 jaar is het al te merken. Bij deze groep is overgewicht dramatisch gestegen van 4% in 1975 tot meer dan 18% in 2016.

Wanneer suikerziekte niet wordt ontdekt en onvoldoende wordt behandeld, lopen diabetici een groter risico op levensgevaarlijke problemen zoals een hartaanval, beroerte, nierfalen, blindheid en amputatie van ledematen. Behalve dat mensen lijden en sterven, hebben overheden ook te maken met verhoogde kosten voor medische zorg.

Daarom moedigt de PAHO diens lidstaten aan:

  • tot het ontwikkelen en versterken van diabetesmonitoringsystemen;
  • om nationale doelstellingen te formuleren;
  • gezonde voedingspatronen en regelmatige lichaamsbeweging (sporten) te stimuleren;
  • om diagnose van en behandeling voor suikerziekte op te nemen in de eerstelijnsgezondheidszorg;
  • om verwijzingssystemen tussen eerstelijnszorg en andere zorgniveaus te versterken;
  • om de capaciteit van gezondheidswerkers te versterken;
  • om insuline op te nemen in de nationale lijst van essentiële geneesmiddelen en
  • om de betrokkenheid van mensen met diabetes te vergroten bij het oplossen van vraagstukken op het gebied van behandeling en zorg.

 

Bronvermelding

https://worlddiabetesday.org/ (13 november 2021)
https://www.paho.org (13 november 2021)
https://www.idf.org (13 november 2021)