VEILIG VOEDSEL VANDAAG VOOR EEN GEZONDE TOEKOMST

Bijgewerkt: 10-06-2021 , afdeling Coporate Communcations

Het thema van Wereld Voedselveiligheidsdag (7 juni) is dit jaar “Veilig voedsel vandaag voor een gezonde toekomst”. Hiermee benadrukt de Wereld Gezondheidsorganisatie (World Health Organization – WHO) de korte en lange termijn voordelen die de productie en consumptie van veilig voedsel hebben voor mens, planeet en economie. De risico’s die door onveilig voedsel worden overgedragen moeten wij voorkomen, opsporen en beheersen als wij economische welvaart, duurzame ontwikkeling, voedselzekerheid en een gezonde wereldbevolking willen.

Ziekten die door voedsel worden overgedragen zijn meestal besmettelijk of giftig van aard en worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten of chemische stoffen die het lichaam binnendringen via besmet voedsel of water. Eén daarvan is meningitis of hersenvliesontsteking. Bij iemand met meningitis is het vlies rond de hersenen ontstoken en ontstaan klachten zoals koorts, spierpijn, darmklachten, hoesten, braken, pijn in de nek bij het buigen van het hoofd en hoofdpijn. Als er sprake is van chemische besmetting kan dit zelfs leiden tot acute vergiftiging of langdurige ziekten, zoals langdurige invaliditeit, kanker en de dood.

Voorbeelden van onveilig voedsel zijn ongekookt dierlijk voedsel, fruit en groenten die besmet zijn met uitwerpselen en rauwe schelpdieren.

Voedselveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van overheden, producenten en consumenten. Iedereen vervult een rol in het voedselverwerkingsproces van kweekerij of landbouwgrond tot tafel om ervoor te zorgen dat het voedsel dat we innemen veilig is. Middels Wereld Voedselveiligheidsdag tracht de WHO om publieke discussies over voedselveiligheidsvraagstukken aan te wakkeren, want voedselveiligheid is een zaak van ons allen.

Op deze grote dag worden 5 oproepen tot actie gelanceerd:

  1. Zorg voor zijn veiligheid

Overheden moeten zorgen voor veilig en voedzaam voedsel voor iedereen.

  1. Kweek het veilig

Landbouw- en voedselproducenten moeten goede methoden toepassen gedurende het verwerkingsproces.

  1. Houd het veilig

Ondernemers moeten ervoor zorgen dat voedsel veilig is.

  1. Samenwerken aan voedselveiligheid

Laten we samen werken aan voedselveiligheid en een goede gezondheid.

  1. Weet wat veilig is

Consumenten moeten leren over veilig en gezond voedsel.

 

Bronvermelding

https://www.who.int/news-room/events/detail/2021/06/07/default-calendar/world-food-safety-day-2021---safe-food-now-for-a-healthy-tomorrow (6 juni 2021)

https://www.paho.org/en/campaigns/world-food-safety-day-2021 (6 juni 2021)

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety (6 juni 2021)

https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-hersenvliesontsteking-door-virus-virale-meningitis (6 juni 2021)