VROUW, CLAIM JOUW SEKSUELE EN REPRODUCTIEVE RECHTEN!

Bijgewerkt: 27-07-2020 , afdeling Corporate Communications

Een prognose van de United Nations Population Fund (UNFPA) voorziet een geschatte toename van 7 miljoen ongeplande zwangerschappen wegens beperkte toegang tot anticonceptiemiddelen voor gemiddeld 47 miljoen vrouwen. Dit zal zich in het bijzonder voordoen in de midden- en lage-inkomenslanden wanneer de lockdown als gevolg van de coronaviruspandemie aanhoudt. De coronaviruspandemie heeft de wereld sinds 2019 in haar greep. Een voorraadtekort aan voorbehoedsmiddelen vormt een bedreiging voor de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen. Door het tekort zijn ze niet of onvoldoende in staat weloverwogen te beslissen om wel of geen kinderen te krijgen en/of te genieten van veilige seksuele relaties. Een explosieve groei van het wereldbevolkingsaantal zal leiden tot voedsel- en watertekorten, uitputting van grondstoffen en onvermijdelijke conflicten. Op Wereldbevolkingsdag, 11 juli, vraagt de Pan American Health Organization (PAHO) aandacht hiervoor. Deze roept op tot zorgvuldige gezinsplanning en het waarborgen van de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen.

Binnen de Surinaamse problematiek van ongeplande zwangerschappen nemen tienerzwangerschappen een belangrijke plaats in. In het Caribisch gebied staat ons land genoteerd als het tweede land, na Guyana, met het hoogste aantal tienerzwangerschappen, waarbij jaarlijks 1500 – 1600 baby’s geboren worden uit moeders onder de twintig jaar. De oorzaken variëren van seks zonder voorbehoedsmiddelen tot weinig of geen kennis en nonchalant gebruik. Daarnaast geeft de Multiple Indicator Cluster Survey uit 2018 weer dat 60% van vrouwen tussen 15-19 jaar die in een relatie zitten, geen toegang hebben tot voorbehoedsmiddelen.

Met deze onderzoeksresultaten is het bewijs geleverd dat in Suriname de toegang tot anticonceptie moet worden verruimd en dat jonge vrouwen zich onvoldoende bewust zijn van hun seksuele en reproductieve rechten en weinig of geen kennis hebben van anticonceptiegebruik. Een vroegtijdige aanpak van de dreigende schaarste aan voorbehoedsmiddelen garandeert dus een afname van ongeplande zwangerschappen, doch is een integrale aanpak van deze vraagstukken zeer gewenst.

Indien Suriname daadwerkelijk te kampen zal hebben met een schaarste dan kunnen koppels terecht bij Stichting Lobi Health Center of de huisarts voor deskundig advies en begeleiding.