WERELD LEPRADAG

Bijgewerkt: 05-02-2020 , Meredith, Helstone

Lepra is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de leprabacterie en wordt overgebracht door hoesten of niezen. De leprabacterie tast de zenuwen aan, met als gevolg dat er verlammingen kunnen ontstaan en handen en voeten gevoelloos raken. Hierdoor kan iemand niet meer voelen of zich verbranden of wondjes oplopen. Grote wonden, infecties, blindheid en ernstige verminkingen zoals klauwhanden of stompvoeten zijn het gevolg.

Jammer genoeg is lepra nog niet uitgeroeid, ook niet in Suriname. Er zijn twee vormen van lepra: bij de ene begint het met vlekken. Bij deze vlekken is er minder gevoel, maar het lichaam weet de bacteriën zelf op te ruimen. Bij de andere vorm kan het lichaam de bacteriën niet opruimen en ontstaan er knobbels aan de oren of het gezicht. Ook een verstopte of bloedneus is te merken.

De leprabacterie heeft een lange incubatietijd. Dat wil zeggen dat de leprabacterie zich maar één keer in de twee weken deelt, in tegenstelling tot andere bacteriën die zich bijvoorbeeld elke minuut vermenigvuldigen. Hierdoor kan het jaren duren, voordat er symptomen ontstaan en een patiënt door heeft dat er iets mis kan zijn. De bacterie krijg je pas als je langdurig contact hebt met een persoon die drager is van de bacterie en als je zelf ook aanleg hebt voor lepra. Dat is 5 procent van alle mensen.

Laten wij met z’n allen alert zijn op vlekken waarin je geen pijn of minder tot geen gevoel meer hebt of knobbeltjes in het gezicht of elders op het lichaam. Zodra je één van deze verschijnselen opmerkt, mag jij je aanmelden bij de dienst Dermatologie of bij de huisarts voor een gratis onderzoek.

Lepra is tegenwoordig goed te behandelen met een kuur van zes tot twaalf maanden, afhankelijk van je verschijnselen en als er kan worden aangetoond, dat je lichaam deze bacteriën zelf kan opruimen. Tegenwoordig kan een leprapatiënt normaal door het leven gaan. De behandeling van lepra is gratis en na de eerste behandeling vorm je geen infectiegevaar meer voor een ander.