HET DOEL: NUL MALARIA GEVALLEN!

Bijgewerkt: 05-11-2021 , afdeling Corporate Communications

Het doel: nul malaria gevallen!

Malaria-dag in Amerika wordt beschouwd als een bijzondere kans en mechanisme voor landen in de regio om alle belanghebbenden te betrekken bij het doel om malaria volledig uit te roeien. Dit jaar geldt hetzelfde thema dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd gebruikt voor de herdenking van Wereld Malaria Dag op 25 april 2021: "Het doel: nul malaria gevallen". De noodzaak bestaat voor een wereldwijde respons om Malariaprogramma’s weer op de rails te krijgen. En de verantwoordelijkheid ligt bij de landen die geplaagd worden door deze infectieziekte. Net als vorig jaar benadrukt de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) het belang van de aanhoudende inspanningen en de bescherming van gezondheidswerkers in de strijd tegen malaria tijdens de COVID-19-pandemie.

Ook dit jaar laat de WHO/PAHO het licht schijnen op de succesverhalen van landen die hun eliminatiedoelen hebben bereikt of hebben benaderd. Deze dienen als inspiratiebron voor de rest die in hun eigen gemeenschap hard werken aan de uitroeiing van malaria. 

Eén van de succesverhalen is dat van El Salvador. In 1980 waren er in El Salvador 95.835 geregistreerde malariagevallen bekend, het hoogste aantal in Midden-Amerika. Door de aanhoudende inzet van de Salvadoraanse regering en diens bevolking, werd dit land het eerste in de sub regio die de ziekte uitroeide. El Salvador meldde het laatste sterfgeval ten gevolge van malaria in 1984 en handhaaft tot op heden binnenlandse investeringen en programma’s voor de eliminatie van malaria. In februari 2021 werd El Salvador Malariavrij gecertificeerd door de WHO/PAHO.

In 2018 waren de geregistreerde gevallen van malaria in Suriname gedaald tot het niveau van vóór de eliminatie. Echter, een herintroductie van deze infectieziekte in sommige Inheemse dorpen leidde in 2019 en 2020 tot lokale uitbraken. De overdracht vond opnieuw plaats in dorpen die in geen jaren gevallen van malaria hadden gehad. Dit kwam vooral doordat dorpsbewoners reisden van en naar dorpen in Suriname, Brazilië, Guyana en Frans-Guyana, in combinatie met de aanwezigheid van veel malariamuggen in de Surinaamse dorpen.

Sinds 2017 ondersteunt de WHO een groep van 21 landen in hun eliminatiedoelen via het E-2020-initiatief. Een rapport uitgebracht op 21 april 2021, "Zeroing in on Malaria-elimination", bevat de voortgang en verbeterpunten van de afgelopen drie jaar.

  • Tegen het einde van 2020 rapporteerden acht E-2020-lidstaten nul gevallen van malaria: Algerije, Belize, Kaapverdië, China, El Salvador, de Islamitische Republiek Iran, Maleisië en Paraguay.

  • Vanwege het succes van het E-2020-initiatief heeft de WHO een nieuwe groep landen geïdentificeerd die het potentieel hebben om binnen vijf jaar de overdracht van malaria te onderbreken.

  • Het E-2025-initiatief, gelanceerd op 21 april 2021, zal landen ondersteunen bij hun laatste stap richting uitroeiing.

  • Negen nieuwe landen en gebieden zijn opgenomen in het E-2025-initiatief: Dominicaanse Republiek, Democratische Volksrepubliek Korea, Guatemala, Honduras, Panama, Sao Tomé en Principe, Thailand en Vanuatu; ook Frans-Guyana was uitgenodigd om deel te nemen.

  • Zeventien E-2020-lidstaten zijn automatisch genomineerd als E-2025-lidstaat: Belize, Bhutan, Botswana, Cabo Verde, Comoren, Costa Rica, Ecuador, Eswatini, Islamitische Republiek Iran, Maleisië, Mexico, Nepal, Republiek Korea, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Suriname, Oost-Timor. Dit zijn de landen die het doel van nul malariagevallen hebben bereikt, maar die niet officieel een WHO certificering hebben aangevraagd als bevestiging dat zij “Malaria vrij” zijn.

 

Bronvermelding

https://www.paho.org/en/campaigns/malaria-day-americas  (03 november 2021)

https://www.mesamalaria.org/mesa-track/elimination-malaria-suriname (03 november 2021)