Lepra

Wat is lepra?

Lepra is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Het is een ernstige ziekte die grote gevolgen kan hebben voor je leven. De bacterie die lepra veroorzaakt deelt zich heel langzaam, hierdoor kan het heel lang duren voordat je door hebt dat je ziek bent. De leprabacterie bevindt zich graag in zenuwweefsel, hierdoor kan dit weefsel beschadigd raken.

Er zijn twee verschillende vormen lepra:

  • Lepromateuze lepra. Deze vorm van lepra is zeer besmettelijk. Het lichaam van de besmette persoon kan zich nauwelijks verzetten tegen de bacterie en de bacterie zal blijven delen. Er ontstaan witte plekken op de huid, knobbels in de huid en zenuwen, spieren en botten worden aangetast. Bij mensen met deze vorm ontstaat er een ‘leeuwengezicht’. Verder kunnen ogen en ledematen ook aangetast raken. Een andere naam voor deze variant is multibacillaire lepra.
  • Tuberculoïde lepra. De uiterlijke verschijnselen van deze vorm van lepra kunnen heel ernstig zijn, maar deze variant is bijna niet besmettelijk. Als je deze vorm van lepra hebt, dan vecht je lichaam tegen de bacterie. Bij dit gevecht kunnen je huid en zenuwen beschadigd raken.

De oorzaak van lepra is de bacterie genaamd Mycobacterium Leprae. Deze bacterie komt je lichaam bijvoorbeeld binnen via een wondje of besmette voorwerpen. De grootste kans op besmetting ontstaat wanneer iemand hoest of niest. De meeste mensen die besmet raken met de bacterie krijgen nooit klachten. Je afweersysteem is meestal prima in staat om de bacterie tegen te houden. Helaas kan je afweer ook verminderd zijn, waardoor je wel klachten krijgt. De bacterie bevindt zich in je lichaam vooral in je huid en in de zenuwen net onder de huid.

De leprabacterie is een heel langzame bacterie. De bacterie deelt zich maar één keer per twee weken. Het kan daarom zijn dat je pas twee tot zes jaar na besmetting last krijgt van de eerste symptomen. Het grote voordeel van deze snelheid is dat er nooit binnen korte tijd een epidemie zal ontstaan. Het nadeel is dat je al jaren besmet kunt zijn zonder het te weten. Al die tijd kun je ook anderen besmetten met de bacterie.

Als je lepra hebt, kun je last krijgen van de volgende symptomen en klachten:

  • Plekken op je huid die tintelen, jeuken of juist gevoelloos zijn
  • Verzwakking van spieren in je handen en voeten
  • Verdikkingen onder je huid
  • Zweetklieren die niet meer functioneren
  • Gezwellen op oren, neus en wangen
  • Zweren op oren, neus en wangen
  • Ontregeling van de toevoer van traanvocht

Lepra is goed te behandelen met een zogenaamde MultipleDrugTherapy-kuur. Je krijgt een ‘cocktail’ van verschillende antibiotica die de bacterie te lijf gaan. Over het algemeen ben je een paar dagen na het begin van de lepa-behandeling al niet meer besmettelijk voor anderen. De behandeling duurt over het algemeen zes tot twaalf maanden. Als er al veel schade is opgetreden aan je handen of voeten als gevolg van de ziekte, dan kan deze schade niet ongedaan gemaakt worden. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen.

Zonder behandeling van lepra of als de behandeling vroegtijdig gestopt wordt, zullen je zenuwen beschadigd raken. Hierdoor wordt het betrokken lichaamsdeel ongevoelig. Je voelt het niet meer als er een wondje ontstaat. Het probleem hiervan is dat dergelijke wondjes vaak niet behandeld worden omdat ze pas laat ontdekt worden. De wondjes kunnen gaan infecteren waardoor op lange termijn zogenaamde klauwhanden of klompvoeten kunnen ontstaan. Ook kun je blind raken doordat er ontstekingen ontstaan bij je ogen.