FUNDAMENTELE BESCHERMINGS-MAATREGELEN

Bijgewerkt: 28-10-2020 , afdeling Corporate Communications

Bescherming tegen het nieuwe coronavirus

Blijf op de hoogte van de meest recente informatie over de COVID-19 pandemie, beschikbaar op de website van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), en via uw nationale autoriteit voor volksgezondheid (www.covid-19.sr).

De meeste mensen die besmet raken, ervaren milde klachten en herstellen, maar voor anderen kan het ernstiger zijn. Bescherm uzelf en anderen door het volgende te doen.

1. Handen wassen
Was uw handen regelmatig met water en zeep gedurende ten minste 20 seconden. Is er geen water en zeep bij de hand, desinfecteer uw handen dan met ten minste 70% alcohol.
Waarom? Uw handen wassen met water en zeep of het gebruik van hand sanitizer op alcoholbasis doodt virussen die op uw handen kunnen zitten.

2. Vermijd fysiek contact
Houd een afstand van minimaal 1.5 meter aan tussen uzelf en anderen. Waarom? U verkleint zo het risico op besmetting wanneer iemand praat, niest of hoest. Wanneer iemand praat, hoest of niest, komen kleine vloeistofdruppeltjes uit hun neus of mond die virussen kunnen bevatten. Als u te dichtbij bent, kunt u de druppeltjes, inclusief het Sars-CoV2, zoals het nieuwe coronavirus heet, inademen als de andere daarmee besmet is.

Let op de ventilatie; in gesloten ruimtes is dat nog meer noodzakelijk dan in de open lucht.

3. Aanraken van het gezicht
Vermijd zo veel mogelijk om uw gezicht aan te raken.
Waarom? Met uw handen raakt u vaak bewust of onbewust verschillende oppervlakken aan en zo kunnen virussen en andere ziektekiemen eraan vastkleven. Raakt u daarna uw gezicht aan, loopt u de kans dat ze via uw ogen, neus of mond uw lichaam binnendringen en u ziek maken.

Het is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vandaar enkele tips.

• Houd uw handen bezig, met een stressbal of een ander voorwerp.
• Probeer zelf op te merken wanneer en waarom u aan uw gezicht komt.
• Gebruik een papieren zakdoekje als u de drang voelt om te krabben, over uw neus te wrijven of uw bril recht te zetten.
• In dit kader is het van groot belang om oppervlakten die regelmatig worden aangeraakt, schoon te maken, in het bijzonder deurknoppen, kranen, telefoons, bureaus en computerschermen.

4. Mond-neusmasker
Draag altijd een mondneusmasker in openbare en gesloten ruimtes, ook op het werk.
Waarom? Met een mond-neusmasker bedekken we onze mond en neus. Tijdens het praten, niezen, hoesten vliegen er druppels rond en die worden door het mond-neusmasker tegengehouden. Zo beschermen wij anderen en ons zelf tegen de verspreiding van het Sars-CoV2 en andere virussen (bijv. het griepvirus). Daarnaast voorkomt het mond-neusmasker dat u steeds uw gezicht aanraakt.

Oktober 2020