Open been

Wat is een open been?

Een open been is een benaming voor een (etterende) ontsteking van de huid die slecht geneest. De ontsteking is meestal een gevolg van een stoornis in de bloedvoorziening.

Oorzaken

De oorzaak is meestal (maar niet altijd) een sterk gestoorde afvoer van het bloed uit het onderbeen via de aders, door spataders.

Symptomen

Bijkomende factoren zijn immobiliteit, langdurig staan zonder te lopen, oedeem, overgewicht, hartfalen, suikerziekte en atherosclerose. Vaak begint het met een kleine verwonding, bijvoorbeeld door stoten. Dergelijke wonden kunnen jarenlang bestaan en ook bij de best bekende behandelingen kan de genezing maanden duren, en is in de ergste gevallen niet eens mogelijk.

Behandeling

De behandeling berust vooral op het tegengaan van infectie en oedeem en het bevorderen van de bloedcirculatie. Hiervoor wordt meestal een of twee keer per week gezwachteld met een elastisch verband. Op de wond gaat een groeistimulerende zalf, terwijl de huid rond beschermd wordt met zinkzalf. Is het ulcus eenmaal genezen dan zal de patiënt om recidief te voorkomen meestal levenslang een strakke kous moeten dragen.