HANDHYGIËNE OP HET ZORGPUNT

Bijgewerkt: 06-05-2021

Wereld Handhygiëne Dag, 05 mei 2021

Handhygiëne op het zorgpunt

Goede handhygiëne is de meest effectieve manier om de verspreiding van infecties een halt toe te roepen. Slechts 20-30 seconden je handen wassen met een product op alcoholbasis, of 30-40 seconden met water en zeep, is voldoende om de verspreiding van infecties te stoppen en het risico op bacteriële mutaties te minimaliseren. Goede handhygiëne bevordert dus de veiligheid en de kwaliteit van de gezondheidszorg voor iedereen. En het is kostenbesparend, omdat ziektes worden voorkomen.

Daarom roept de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO: World Health organization) alle gezondheidswerkers en personen die werkzaam zijn in een gezondheidsfaciliteit op om effectieve handhygiëne toe te passen op het zorgpunt. Dit is de plek waar drie elementen samenkomen: de patiënt, de hulpverlener en de zorg of behandeling waarbij er contact is met de patiënt.

Op het zorgpunt zijn er vijf specifieke momenten waarop de handen gereinigd moeten worden. Dit is nodig om de patiënten en zorgwerkers te beschermen tegen schadelijke ziektekiemen die met de handen worden overgdragen en het lichaam kunnen binnendringen.

 

  • Voordat je de patiënt aanraakt

Reinig jouw handen voordat je een patiënt aanraakt wanneer je hem/haar benadert.

  • Voor een schone/aseptische procedure

Reinig jouw handen voordat je een schone/aseptische procedure uitvoert

  • Na blootstelling aan lichaamsvloeistof

Reinig jouw handen onmiddellijk na blootstelling aan lichaamsvloeistoffen en na het uittrekken van je handschoenen.

  • Nadat je de patiënt hebt aangeraakt

Reinig jouw handen na het aanraken of behandelen van een patiënt.

  • Nadat je een voorwerp in de omgeving van de patiënt hebt aangeraakt

Reinig jouw handen nadat je een voorwerp in de directe omgeving van de patiënt hebt aangeraakt. Ook al heb je de patiënt niet aangeraakt.

 

 

Bronvermelding

https://www.who.int/campaigns/world-hand-hygiene-day/2021 (04 mei 2021)

https://www.who.int/multi-media/details/your-5-moments-for-hand-hygiene-poster (04 mei 2021)

https://www.who.int/southeastasia/news/opinion-editorials/detail/good-hand-hygiene-a-simple-cost-effective-way-to-save-lives-and-transform-the-quality-of-health-care-at-all-levels (04 mei 2021)