Aarsmaden

Wat zijn aarsmaden?

Aarsmaden zijn kleine wormpjes die leven in de dikke en blinde darm. Ze leggen eitjes aan de onderzijde van de endeldarm: de anus. Aarsmaden kunnen voor vervelende jeuk zorgen, vooral ’s nachts. Dit komt omdat ze vaak ’s nachts naar buiten komen om eitjes te leggen. Aarsmaden komen vaak voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen ze krijgen. Naast aarsmaden komen ook andere soorten wormen bij mensen voor.

Je krijgt aarsmaden doordat je onbewust eitjes inslikt. De eitjes van aarsmaden worden verspreid doordat de drager vaak krabt aan de jeukende anus en dan de eitjes onder de nagels krijgt. Bij het eten of drinken komen de eitjes in de mond en vervolgens in de darmen terecht. Ook kunnen de eitjes zich via de handen op allerlei plekken verspreiden, zoals op deurkrukken, speelgoed, glas of bestek. De eitjes kunnen hier buiten het lichaam ongeveer tien tot veertien dagen in leven blijven. Via de handen van iemand anders of bij het eten of drinken komen de eitjes dan in de mond terecht en vervolgens in de darmen.

Kenmerkend aan aarsmaden is de hevige jeuk bij de anus die vooral vaak ’s nachts optreedt. Mogelijk kan het dragen van aarsmaden daarom ook invloed hebben op je nachtrust. Daarnaast is het mogelijk om aarsmaden te herkennen in de ontlasting. Je ziet dan beweeglijke geel-witte wormpjes die ongeveer één centimeter groot zijn.

Hygiënische maatregelen zijn erg belangrijk bij aarsmaden om herbesmetting of besmetting van anderen te voorkomen Je kunt aarsmaden daarnaast zelf behandelen met behulp van medicijnen.

Hygiëne
Het is bij aarsmaden vooral belangrijk om verdere besmetting te voorkomen. Daarvoor is het raadzaam om goed op de hygiëne in het huishouden te letten:

  • Ontsmet dagelijks de deurklinken, het toilet, speelgoed en dergelijke
  • Probeer niet aan de anus te krabben
  • Was de handen goed en regelmatig met zeep
  • Houd de nagels kort

Was wekelijks al het beddengoed en kleding

Wormenkuur (mebendazol)
Als hygiënische maatregelen niet voldoende helpen, kun je medicijnen gebruiken. Je kunt zelf een wormenkuur (mebendazol) kopen bij de apotheek of drogist, een recept is niet nodig. Eenmalig een tablet mebendazol innemen doodt alle wormen. Neem het tablet in met een glas water. Er kunnen wel wormeneitjes blijven leven. Na twee weken zijn deze uitgekomen. Daarom moet je de kuur na twee weken herhalen. Indien nodig kun je dit twee weken later nog een keer herhalen.

Blijven de aarsmaden steeds terugkomen? Dan is aan te raden de hygiënemaatregelen nogmaals goed te controleren en is soms een wormenkuur nodig voor iedereen in het huishouden.