Abces (Etterbuil)

Over een abces

Een abces is een met pus gevulde zwelling die overal in je lichaam kan voorkomen, bijvoorbeeld in je mond, lies, kaak of buik. Ook rond je anus kan een abces voorkomen. Dit wordt een perianaal abces genoemd.
Er bestaan twee soorten abcessen: een ‘warm abces’ en een ‘koud abces’. Een warm abces is een onderhuidse ophoping van etter die meestal omgeven wordt door een roodgekleurd gebied. Warme abcessen komen vrij veel voor, bijvoorbeeld op het tandvlees en in de keel. Als je een abces rond je keelamandelen (peritonsillair abces) hebt, dan komt dit meestal door een ontsteking van de amandelen.
Een koud abces is blauwrood van kleur en wordt veroorzaakt door tuberculose. Dit type abces is zeldzaam.

Wat is een abces?

  • Een abces is een met pus gevulde zwelling die overal in het lichaam voor kan komen.
  • Er bestaan twee soorten abcessen: een koud abces en een warm abces.
  • Oorzaken van een abces zijn onder andere een infectie van weefsel of een chronische ontstekingsziekte.
  • Symptomen zijn onder andere koorts, en pijn en warmte op de plek van het abces.
  • Een arts kan het abces openen en laten leeglopen ter behandeling.

Abcessen kunnen ontstaan nadat weefsel is geïnfecteerd door een bacterie, parasiet of een stof die lichaamsvreemd is. Het immuunsysteem stuurt dan witte bloedcellen op het geïnfecteerde gebied af om alles op te ruimen. Er kan dan een met etter gevulde zwelling ontstaan, die bestaat uit witte bloedcellen en bacteriën of lichaamsvreemde stoffen. De groeiende zwelling leidt tot druk onder de huid en verdere ontsteking van omliggend weefsel. De druk en ontsteking veroorzaken pijn.

Er zijn ook chronische ontstekingsziekten die abcessen kunnen veroorzaken, waaronder de ziekte van Crohn.

Een abces veroorzaakt meestal de volgende klachten:

  • Zwelling, pijn en warmte op de getroffen plek.
  • Het gebied rond het abces is meestal rood van kleur.

Malaise, gevoel van ziek zijn.

Als je ziet dat je een abces op je huid hebt, ga dan naar je huisarts. Maak het abces nooit zelf kapot, want dan maak je het alleen maar erger, omdat eventuele bacteriën die in het abces zitten zich dan kunnen verspreiden. De behandeling bestaat meestal uit het openen en laten leeglopen van het abces door een arts. In sommige gevallen wordt ook antibiotica gegeven.