Abnormale afstoting baarmoederslijmvlies

Wat is abnormale afstoting van het baarmoederslijmvlies?

Abnormale afstoting van het baarmoederslijmvlies betekent eigenlijk een abnormale menstruatie. Hormonen, die door de eierstokken worden gemaakt, zorgen voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Als de hormoonspiegel daalt, wordt het slijmvlies afgestoten en zo ontstaat er een bloeding: de menstruatie. Abnormaal bloedverlies wordt meestal veroorzaakt door een verandering in natuurlijke hormonen. Je kunt last krijgen van overmatig of onregelmatig bloedverlies, bloedverlies tussen menstruaties of erg pijnlijke menstruaties.

Er zijn drie verschillende aandoeningen die leiden tot abnormale afstoting van het baarmoederslijmvlies:

Oligomenorroe
Je spreekt van oligomenorroe als je last hebt van een onregelmatige menstruatie. Meestal komt oligomenorroe voor bij vrouwen na de menarche (eerste menstruatie), na het stoppen van de pil, na een zwangerschap of bij vrouwen die in de overgang zijn. Door de verandering in natuurlijke hormonen verandert de menstruatie tijdens de menarche en de overgang.

Dysmenorroe
Dysmenorroe is een erg pijnlijke menstruatie. Het kan worden veroorzaakt door natuurlijke hormonale veranderingen, myomen (vleesbomen), endometriose (ontsteking van de binnenzijde van de baarmoeder) of een bekkenontsteking.

Menorragie
Menorragie is overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. De oorzaak van menorragie ligt meestal in een verstoring van de hormonen die de menstruatiecyclus regelen. Ongeveer vijf tot tien procent van de vrouwen heeft hier last van. Het komt vooral veel voor bij vrouwen die de menopauze bereiken. De hormoonproductie wordt dan namelijk onregelmatiger. Hierdoor wordt meer slijmvlies opgebouwd, wat voor sterke bloedingen kan zorgen. Menorragie kan ook worden veroorzaakt door myomen, endometriose, baarmoederpoliepen, een spiraaltje of stollingsstoornissen. Daarnaast kan baarmoederkanker of baarmoedermondkanker menorragie veroorzaken.

Je spreekt van een abnormale afstoting van het baarmoederslijmvlies bij een abnormaal onregelmatige, een pijnlijke of een hevige en langdurige menstruatie.

Oligomenorroe
Bij oligomenorroe heb je een onregelmatige menstruatie. Je hebt minder dan de gebruikelijke elf tot dertien menstruaties per jaar. In sommige gevallen is het bloedverlies gering. Over het algemeen wordt de menstruatie wel door een ovulatie voorafgegaan. Soms gaat oligomenorroe samen met overmatige beharing en onderontwikkelde vrouwelijke geslachtskenmerken.

Dysmenorroe
Dysmenorroe is een pijnlijke menstruatie. Je krijgt last van een krampende pijn, laag in de buik. Deze pijn kan uitstralen naar de rug en bovenbenen. Verder kun je last krijgen van de volgende symptomen:

Menorragie
Hevige en langdurige menstruaties noem je menorragie. Dit is bloedverlies dat erger is wat betreft hoeveelheid of duur in vergelijking tot wat je gewend bent tijdens je menstruatie. Door het overmatige bloedverlies bij de menstruatie kun je last krijgen van bloedarmoede.

Of een behandeling nodig is, hangt af van de aandoening die tot de abnormale afstoting van het baarmoederslijmvlies leidt:

Oligomenorroe
Oligomenorroe gaat meestal vanzelf over en hoeft dus niet behandeld te worden. Wanneer het niet vanzelf over gaat of gepaard gaat met onvruchtbaarheid is wel een behandeling nodig. In de meeste gevallen worden er hormonen voorgeschreven die van nature niet of onvoldoende aanwezig zijn.

Dysmenorroe
Bij dysmenorroe veroorzaakt door hormonale veranderingen zijn bedrust en paracetamol vaak goede manieren om de pijn te verlichten. De anticonceptiepil bevat hormonen waardoor de eisprong wordt onderdrukt, waardoor de klachten ook kunnen verminderen. Als dit niet helpt, kunnen ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) ter behandeling worden voorgeschreven.

Als de dysmenorroe wordt veroorzaakt door myomen, endometriose of een bekkenontsteking zal dit behandeld worden.

Menorragie
De behandeling van menorragie is afhankelijk van de achterliggende oorzaak. Het kan met medicijnen zoals de anticonceptiepil behandeld worden. Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) kunnen ook voorgeschreven worden.

Wanneer menorragie gepaard gaat met de overgang, zijn er twee opties om definitief van het overmatig bloedverlies af te komen. Er kan gekozen worden de baarmoeder operatief te verwijderen. Dit is een ingrijpende operatie waar je langdurig van moet herstellen. Een snellere en minder ingrijpende ingreep kan plaatsvinden met de zogenaamde NovaSure. Hierbij kan door elektrische stroom het baarmoederslijmvlies worden verwijderd. Dit gebeurt poliklinisch onder algehele narcose. De genezing verloopt sneller dan wanneer de hele baarmoeder verwijderd wordt.

Als menorragie wordt veroorzaakt door een andere aandoening, zal deze behandeld worden.