Anusabces

Wat is een anusabces?

Een anusabces is een abces (etterbuil) in of bij de anus, waarbij ook gedacht moet worden aan een anusfistel. Het abces moet eerst rijpen. Hierbij kunnen warme zitbaden helpen. Als het abces rijp is kan de arts het open maken om het ontstekingsvocht (pus) weg te laten lopen (drainage). De druk neemt dan af zodat de pijn vermindert.

Het is belangrijk dat de wond na de drainage goed schoon blijft om infectie te voorkomen. Een ander risico is het ontstaan van een fistel (zie ook het onderwerp anusfistel). Ook dient de dokter bij een anusabces te denken aan de mogelijkheid van een chronische darmziekte, zoals de ziekte van Crohn.

Bij een anusabces is het belangrijk om de ontlasting goed op gang te houden. Ruim water drinken is daarbij een eerste maatregel.

Behandeling

Voordat abcesvorming van een ontstekingsproces kan optreden, zijn antibiotica belangrijk. De abces zelf kan niet genezen voordat de etter of pus een uitweg heeft gevonden. Meestal kan de doorbraak versneld worden door aanprikken (punctie) of insnijden (incisie). Vaak zal een arts het niet aan laten komen op een spontane uitbraak, omdat de kans op complicaties dan toeneemt.

Wat kun je zelf doen tegen een anusabces?

Het is van groot belang de wond dagelijks te controleren, goed schoon te houden (bijv. baden in soda) en opnieuw te verbinden. Als je dit niet doet kunnen er bacteriën in het bloed terechtkomen.

Als je besluit om naar de huisarts te gaan zal hij onderzoeken of het abces rijp is en of hij het zelf kan opensnijden. Wanneer het abces moeilijk te bereiken is, of wanneer er een verhoogde kans bestaat dat er bij de ingreep complicaties optreden, dan zal hij je naar een chirurg doorverwijzen.