Anusfissuur (Scheurtje anus)

Wat is een anusfissuur?

Een anusfissuur is een wondje in de anus, het onderste deel van je darm. Meestal is het wondje niet te zien van buiten. Als het wondje niet of langzaam geneest, is vaak een kleine uitstulping aan de buitenkant zichtbaar en/of voelbaar.

Een anusfissuur kan ontstaan door verstopping (obstipatie) of juist door diarree. Door de pijn ontstaat verkramping van de inwendige sluitspier (door een reflex) en hierdoor gaat de anus weer moeilijker open tijdens de ontlasting. Iedereen kan een anusfissuur krijgen.

Een anusfissuur geeft een scherpe pijn (als een glasscherf) tijdens aandrang en tijdens de ontlasting. De pijn kan enkele minuten aanhouden. Als de pijn uren duurt, is er vaak ook sprake van een verkrampte bekkenbodemspier.

Meestal is er ook sprake van bloedverlies bij de ontlasting.

Door de pijn verkrampt de inwendige kringspier. Hierdoor wordt de anus nauwer en is het openen van de anus pijnlijker tijdens het ontlasten. Door de pijn wordt de bekkenbodemspier onbewust aangespannen en is het nog moeilijker om te ontlasten. Door de pijn ontstaat bovendien angst om te ontlasten. Zo kun je in een vicieuze cirkel terecht komen.

Soms ontstaat een ontsteking in de anusfissuur.

Hoe kun je een anusfissuur behandelen?

Een anusfissuur is meestal goed te behandelen als de juiste behandeling op tijd wordt gestart. Helaas denkt men vaak dat de klachten door aambeien komen en wordt de verkeerde behandeling gestart.

Het is heel belangrijk om de ontlasting zacht te houden, niet te persen en alleen te ontlasten bij aandrang.

Zelfhulpmiddelen bij een anusfissuur

  • Zorg dat de ontlasting zacht is door voldoende vezels te eten en regelmatig te drinken.
  • Zet je voeten op een verhoginkje tijdens het ontlasten, zodat je bekkenbodemspier ontspannen is. De hoek tussen je heupen en je romp moet kleiner dan 90 graden zijn.
  • Ook kun je op een warm kussen gaan zitten als je pijn hebt, zodat de bekkenbodemspier ontspant.

Om de pijn te verminderen kun je de volgende middelen gebruiken:

  • Zalf met lidocaïne. Deze werkt verdovend en pijnstillend.
  • Deze zorgt ervoor dat de huid droog blijft en beschermt dus tegen vocht en ontlasting.

Als de klachten niet overgaan, ga dan naar de huisarts.

Behandeling door de arts

Diltiazem zalf zorgt voor ontspanning van de inwendige sluitspier. Hierdoor wordt ook de bloedtoevoer in de anus bevorderd en kan het wondje sneller genezen.

Soms is het nodig om laxeermiddelen voor te schrijven.

Als de bekkenbodemspier ook verkrampt is, is het raadzaam om naar de bekkenfysiotherapeut te gaan. Hier leer je hoe je de bekkenbodemspier ontspant.

Als deze behandelingen niet helpen, wordt meestal botuline toxine in de kringspier aangebracht om de spierspanning te verminderen.

Soms is een operatie nodig, zoals het schoonmaken van de fissuur (fissurectomie), het doornemen van de inwendige kringspier (laterale interne sfincterotomie) of het weghalen en bedekken van de fissuur (verschuivingsplastiek).