Arthrosis deformans (Osteoartritis, Degeneratieve artritis )

Wat is osteoartritis?

Osteoartritis wordt ook wel eens arthrosis deformans, degeneratieve artritis genoemd.

Het is een vorm van artrose, waarbij het kraakbeen in een gewricht slijt. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botten die bij je gewricht horen soepel over elkaar heen kunnen glijden zodat je je soepel kunt bewegen. Als het kraakbeen beschadigd raakt, kunnen de botten niet meer zo gemakkelijk over elkaar heen glijden. Door de beschadiging kan het zijn dat het bot van het gewricht dikker of harder wordt, maar er kunnen ook nieuwe stukjes bot (osteofyten) gevormd worden. Daardoor verandert de vorm van je bot. Door de veranderde vorm van het bot kunnen ontstekingsachtige veranderingen ontstaan in de weke delen rond de gewrichten, zoals in de spieren, pezen, kapsels en gewrichtsbanden.

Wat is cervicale osteoartritis?

Cervicale osteoartritis is osteoartritis van de halswervels. Daarbij slijt het kraakbeen in je nek en kunnen je wervels beschadigd raken.

Osteoartritis kan op verschillende manieren ontstaan:

  • Je kraakbeen kan slijten door ouderdom. Hoe ouder je bent, hoe meer slijtage je krijgt. Dit komt dus vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd.
  • Ongeluk of trauma. Osteoartritis kan ook bij jongere mensen voorkomen. Dan is de oorzaak van de osteoartritis meestal een trauma of ongeluk, waardoor er schade aan het kraakbeen ontstaat.
  • Verkeerde houding. Ook kun je last van osteoartritis als je verkeerd staat, zit of ligt. Ook bij een te zware belasting door bijvoorbeeld verkeerd tillen, kan vroegtijdig osteoartritis in bijvoorbeeld je nek ontstaan.

De meest kenmerkende symptomen van osteoartritis zijn pijn en stijfheid in het gewricht. Bij cervicale osteoartritis krijg je dus last van pijn en stijfheid in je nek. Deze pijn kan uitstralen naar je schouders of tussen je schouderbladen. Verder heb je last van een stijve nek. De pijn en stijfheid is het ergst in de ochtenden (ochtendstijfheid), maar wordt ook weer erger aan het eind van de dag. Rust zorgt er meestal voor dat de pijn minder wordt, hoewel teveel rust de pijn en stijfheid weer kunnen verergeren. Een goede balans tussen (met mate) bewegen en rust zijn dus belangrijk.

Ook kan het zijn dat de beschadigde wervel druk uitoefent op je ruggenmerg en de zenuwen naar je armen/handen. Dan kun je, naast pijn, ook last krijgen van gevoelloosheid in je nek en je schouders.

Als je osteoartritis hebt, krijg je waarschijnlijk ter behandeling van de pijn van de huisarts pijnstillers voorgeschreven. Bijvoorbeeld paracetamol of een NSAID (zoals ibuprofen) kan goed helpen tegen de pijn in je nek. Verder kun je bij een fysiotherapeut terecht komen. Die kan je leren een betere houding aan te nemen en soepel te bewegen met minder pijn.

Operatie wel of niet nodig?

Meestal is een operatie niet mogelijk en zinvol bij osteoartritis. Als er zenuwen bekneld zijn door de slijtage en osteofyten kan een operatie soms wel nodig zijn. Dit kan een orthopeed beoordelen, na verwijzing via de huisarts. Die zal vaak foto’s laten maken van de nek om te kijken hoe ernstig de slijtage is.