Baarmoedermonderosie (Ectropion van de baarmoedermond)

Wat is baarmoedermonderosie?

Baarmoedermonderosie, ook wel ectropion van de baarmoedermond genoemd, ontstaat wanneer de slijmvliezen aan de binnenkant van de baarmoederhals zich uitbreiden naar de baarmoedermond. Hierdoor kunnen daar zweertjes en ontstekingen ontstaan.

Oorzaken

Er is geen aanwijsbare oorzaak voor ontstaan van erosie van de baarmoedermond.

Symptomen

Baarmoedermonderosie geeft nauwelijks symptomen. Sommige vrouwen hebben wat meer afscheiding dan normaal en vloeien tussen de menstruaties in of na het vrijen. Dit komt doordat de slijmvliescellen roder en gevoeliger zijn dan de plaveiselcellen die normaal gesproken de baarmoedermond bedekken. De slijmvliescellen kunnen gemakkelijk beschadigen en ontsteken, bijvoorbeeld na geslachtsgemeenschap. Hierdoor kan vaginale afscheiding ontstaan. Ook is het slijmvlies wat gevoeliger voor infecties en ontstekingen, waardoor het gemakkelijker kan bloeden.

Behandeling

In principe is baarmoedermonderosie een onschuldige aandoening, waardoor een behandeling niet noodzakelijk is. Als je veel last krijgt van afscheiding of bloedingen is het wel verstandig een arts te raadplegen. Deze zal dan een uitstrijkje maken om chlamydia, gonorroe of baarmoederhalskanker uit te sluiten. Soms is het nodig om de slijmvliescellen te verwijderen. Dit kan door een poliklinische behandeling waarbij de cellen worden weggebrand (electrocauterisatie) of bevroren (cryotherapie), of door een laserbehandeling. De behandeling is pijnloos. Wel kun je daarna last krijgen van een stinkende afscheiding.