Blaasdivertikel

Wat is een blaasdivertikel?

Een blaasdivertikel is een zakvormige uitstulping van de blaaswand die veroorzaakt is door een zwakke plek hierin. Deze aandoening komt evenveel voor bij vrouwen als bij mannen.

Oorzaken

Een blaasdivertikel kan door verschillende oorzaken ontstaan. Deze oorzaken worden hieronder beschreven:

  • Een zwakke plek in de blaaswand. Deze zwakke plek ontstaat meestal door een verhoogde druk in de blaas. De verhoogde druk kan ontstaan door een niersteen, een vergrote prostaat of een tumor.
  • Een blaasoperatie of door aangeboren afwijkingen. Bij aangeboren afwijkingen kun je denken aan het prune-belly syndroom en het syndroom van Williams. Hierbij zijn de spieren in de blaaswand niet goed ontwikkeld.
  • Blaasdivertikels kunnen ook het gevolg zijn van een erfelijk defect of groeistoornis. Dit komt echter maar weinig voor.

Symptomen

Een kleine blaasdivertikel hoeft geen symptomen te geven, dit maakt om te bepalen of je van dit probleem last hebt. Symptomen en klachten van grote blaasdivertikels zijn daarentegen gemakkelijker te herkennen. Deze zijn:

  • Blaasinfecties en blaasstenen. Deze worden als gevolg van een blaasdivertikel veroorzaakt. Dit komt doordat de vrije door- en afstroom van urine wordt belemmerd, waardoor de urine zich ophoopt in de divertikels
  • Pijn bij het plassen
  • Bloed in de urine (hematurie)
  • Stekende pijn in de onderbuik
  • Pijn in de heupstreek, rug, balzak of het uiteinde van de penis

Eventuele complicaties van blaasdivertikels zijn ontstekingen, opstoppingen van urine naar de urinebuis en blaasscheuren.

Behandeling

Wanneer een blaasventrikel veel klachten veroorzaakt of tot complicaties leidt, kan er voor gekozen worden deze operatief te behandelen. Na de blaasdivertikel-behandeling krijg je een katheter om de blaas rust te geven waardoor deze sneller kan herstellen.

Als je vermoedt dat je blaasvertikels hebt, is het verstandig een arts te raadplegen. Met behulp van echografie, CT-scans en intraveneuze pyelografie kan de diagnose worden bevestigd.