Botgezwel

Wat is een botgezwel?

Een botgezwel is een gezwel dat gelegen is in het bot. Er zijn twee soorten botgezwellen: een goedaardig gezwel en een kwaadaardig gezwel. Indien het gezwel kwaadaardig is dan wordt het botkanker genoemd. Primaire bottumoren zijn gezwellen die in het bot zelf beginnen. Ze zijn opgebouwd uit beenweefsel, kraakbeen, bindweefsel of bloedvatcellen. Secundaire botgezwellen zijn uitzaaiingen en dus tumorcellen van gezwellen die zich elders in het lichaam bevinden. Secundaire botgezwellen zijn altijd kwaadaardig.

Goedaardige botgezwellen groeien nooit door andere weefsels heen en zijn goed afgegrensd. Verder verspreiden goedaardige botgezwellen zich nooit verder door het lichaam. Wel kunnen ze omliggende weefsels onderdrukken en kunnen goedaardige botgezwellen zich uiteindelijk ontwikkelen tot botkanker.

 

De oorzaak van een botgezwel is als deze primair is niet altijd duidelijk. Wel is duidelijk dat bij tumorcellen in het algemeen de celdeling niet meer wordt geremd. De cellen blijven zich dus onverstoord delen waardoor een gezwel ontstaat. Risicofactoren van botgezwellen moeten nog worden onderzocht. Een snelle groei, blootstelling aan chemische middelen en eerdere botbreuken hebben mogelijk een associatie met het ontwikkelen van botgezwellen.

De oorzaak van een secundair botgezwel ligt bij de uitzaaiingen van kankercellen die van een ander deel van het lichaam afkomstig zijn. Deze hebben zich naar de botten uitgezaaid en een tumor ontwikkeld, ook wel metastasen genoemd. Zo geeft longkanker, borstkanker, prostaatkanker, nierkanker of schildklierkanker vaak uitzaaiingen naar botten.

Mogelijke symptomen van een botgezwel zijn:

  • (Vage) pijnklachten die meestal verergeren in de nacht
  • Een uitstulping aan het bot of het gewricht
  • Beperking van de beweging van het gewricht

Indien de huisarts vermoedt dat je een botgezwel hebt, zal hij je doorsturen naar de specialist. Deze zal besluiten om een röntgenfoto te laten maken van het bot. Aan de hand van de foto wordt meestal bepaald of het botgezwel goed of kwaadaardig is. Blijkt het botgezwel kwaadaardig dan krijg je de diagnose botkanker. Indien de tumor goedaardig is dan start de behandeling van het botgezwel.

De behandeling van het botgezwel is afhankelijk van of deze goed- of kwaadaardig is. Als de tumor goedaardig blijkt te zijn is de behandeling afhankelijk van hoeveel last het veroorzaakt. Veroorzaakt het botgezwel niet veel pijn dan worden er geen vervolgstappen gemaakt. Het gezwel moet wel in de gaten gehouden worden aangezien goedaardige gezwellen kunnen uitgroeien tot kwaadaardige gezwellen.

Indien het botgezwel wel veel pijn geeft of het de bewegingsvrijheid belemmert, wordt deze doorgaans operatief verwijderd. Verder speelt de grote van de tumor ook een rol bij de beslissing of een operatie noodzakelijk is. Dit om de kans op het ontwikkelen van een eventueel kwaadaardige tumor zo klein mogelijk te houden.