Brok in de keel (Globusgevoel)

Wat is het globusgevoel?

Bij het globusgevoel (globus nervosus) heb je het gevoel dat je een brok in je keel hebt, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Het kan zich zelfs zo erg uiten dat je denkt moeite te hebben met ademhalen. Ook kan het slikken bemoeilijkt worden, waardoor je tegenzin krijgt om te eten. Heesheid en de kriebelhoest kunnen samengaan met globusklachten, maar het hoeft niet.

Oorzaken

Globusklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Abnormale spieractiviteit of gevoeligheid van de slokdarm
  • Psychische oorzaak: het uitdrogen van de keel door stress, angst, verdriet, woede of een andere sterke emotie
  • Herhaald slikken of door een versnelde ademhaling
  • Verkeerd stemgebruik
  • Overmatig kuchen en keelschrapen

Wanneer het gevoel langzaam begint, constant aanwezig is en in de loop van de tijd steeds erger wordt, kan er een andere oorzaak aan ten grondslag liggen. Hierbij kan gedacht worden aan een ziekteproces in de keel of de maag, waarbij het doorslikken van voedsel en later ook gewichtsverlies tot de symptomen behoren. Belangrijk is, dat je beseft dat het globusgevoel meestal een kortstondige reactie is op spanning, emotie of boosheid en het slechts in zeldzame gevallen ernstig is.

Behandeling

Globusklachten zijn doorgaans niet ernstig en kunnen goed behandeld worden. Vaak kan het globusgevoel verlicht worden door eten, drinken of huilen.

Wanneer naar de huisarts?

Als het gevoel meerdere dagen blijft bestaan, eten nog steeds bemoeilijkt is en de oorzaak in de keel of de slokdarm ligt, kan je het beste contact opnemen met je arts. Deze zal dan indien dit wenselijk is, overgaan tot verder onderzoek. Probeer dan wel eerst na te gaan of er ook andere verschijnselen aanwezig zijn zoals: pijn, benauwdheid, koorts, braken, ophoesten van slijm en dergelijke. 

Logopedie

De huisarts kan je eventueel voor behandeling doorverwijzen naar de logopedist. Deze kan door middel van massage en ontspanningsoefeningen de spieren in het hals-keelgebied helpen ontspannen. Een eenvoudige maar krachtige oefening die globusklachten en soms ook de kriebelhoest kan verhelpen is gapen. Tijdens het gapen beweegt het strottenhoofd omlaag, waarbij de spiergroep die zich normaliter aanspant tijdens spreken en slikken wordt ontspannen.