Buis van Eustachius (Verstopping)

Wat is een verstopt oor?

Het oor bestaat uit het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Het middenoor is een kleine holte tussen je trommelvlies en je binnenoor, waarin de drie gehoorbeentjes liggen: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel.

Je Buis van Eustachius vormt de verbinding tussen je middenoor en je keelholte. Deze buis zorgt ervoor dat er lucht wordt doorgelaten naar het middenoor, zodat de luchtdruk aan beide kanten van je trommelvlies gelijk blijft. Als de Buis van Eustachius verstopt is, kan de druk aan weerszijden van het trommelvlies verschillend worden. De druk die hierdoor op het trommelvlies staat kan oorpijn veroorzaken.

De Buis van Eustachius kan verstopt raken door overmatige slijmproductie in de neus- en bijholten, bij een verkoudheid of door zwelling van het slijmvlies door een allergie of infectie. Een verstopping in de Buis van Eustachius is niet hetzelfde als verstopping van de oren. Bij verstopte oren zit er een oorsmeerprop in je gehoorgang, waardoor je minder goed kan horen.

Klachten die gepaard kunnen gaan met een verstopte Buis van Eustachius:

  • Dof en vol gevoel in het oor
  • Minder goed kunnen horen
  • Oorsuizen

Typerend voor een verstopping in de Buis van Eustachius is dat het oorsuizen stopt als je praat, om vervolgens weer direct terug te keren als je stopt met praten.

Als gevolg van een verstopping in de Buis van Eustachius kan een middenoorontsteking ontstaan. Dit komt vooral bij kinderen vaak voor en veroorzaakt nog meer oorpijn en druk in het oor.

Meestal is behandeling van een verstopte Buis van Eustachius niet nodig. Hij gaat vanzelf weer open als je van je verkoudheid herstelt. Als de buis weer open is, wordt de druk plotseling weer gelijk, wat soms gepaard gaat met een knappend geluid in het oor. Doordat de druk aan beide kanten van je trommelvlies weer gelijk is, zal de pijn afnemen.