Darmknoop

Wat is een darmknoop?

Een darmknoop of volvulus is een aandoening van de darmen. Je spreekt van een darmknoop als een darmlus om zijn as is gedraaid. Hierdoor ontstaat een afgesloten gedeelte. De darm zit als het ware in de knoop. Hierdoor ontstaat er een darmafsluiting of ileus. De bloedtoevoer naar het afgeknelde deel wordt op deze manier ook belemmerd. Dit is zeer gevaarlijk vanwege afsterving van het darmweefsel en kan leiden tot een darmperforatie in de buikholte. Een darmknoop kan zowel in de dunne darm als in de dikke darm ontstaan. De aandoening komt vooral voor bij kleine kinderen.

Oorzaken

Bij een darmknoop blijft de oorzaak meestal onbekend. Het kan ontstaan als gevolg van een aangeboren aandoening. Dan ontstaan de klachten vaak al een maand na de geboorte. Een knoop in de darmen kan ook veroorzaakt worden als het laatste deel van de dikke darm (sigmoïd) wat langer is dan normaal.

Symptomen

Darmknopen kunnen gepaard met heftige buikpijn, waaronder koliekachtige pijn (met name bij een knoop in de dunne darm). Dit is een krampende buikpijn die erg heftig is. Als je een koliekpijnaanval hebt, kun je niet stilliggen of stilzitten (in tegenstelling tot de prikkelpijn aan het buikvlies waarbij je zo stil mogelijk wilt liggen). Daarnaast kun je bij een knoop in je darmen last krijgen van de volgende symptomen:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Een opgezette buik
  • Wegblijven van ontlasting en winden

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld aan de hand van de specifieke klachten en een lichamelijk onderzoek. Meestal maakt je arts ook gebruik van beeldvormend onderzoek zoals bijvoorbeeld een röntgenfoto of CT-scan. Op een röntgenopname zou een boonvormige, enorm uitgezette darmlus te zien kunnen zijn, die soms tot aan het middenrif kan reiken. Soms is een endoscopie van de dikke darm nodig om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

Een behandeling van een darmknoop is noodzakelijk, omdat het zeer gevaarlijk kan worden. Het afgesloten deel kan afsterven of er kan een darmperforatie ontstaan. Daarom moet er meestal operatief worden ingegrepen. Als het gedraaide deel niet is beschadigd, hoeft het tijdens de operatie alleen maar te worden teruggedraaid. Is er wel sprake van beschadiging, dan moet het gedraaide deel verwijderd worden. Soms heb je na de operatie een tijdelijk stoma (kunstmatige uitweg voor ontlasting via de buikwand) nodig om de genezing te bevorderen.

In sommige gevallen draait de knoop vanzelf terug. Je klachten verdwijnen dan vanzelf.