Eelt (Callus)

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking of verharding van de huid, veroorzaakt door constante wrijving of druk. Het is eigenlijk een beschermlaagje ter voorkoming van beschadiging van je huid. Eelt komt vooral voor op je handen en voeten.

Oorzaken

Eelt wordt aangemaakt door je huid bij wrijving en druk. De huidcellen reageren door zich te vermenigvuldigen. Er ontstaat een harde, geelachtige hoornlaag (de bovenste huidlaag). Het wordt vooral veel aangemaakt door de huid van je handpalmen en voetzolen. Andere oorzaken zijn:

  • Slecht passende schoenen of platvoeten. Hierdoor ontstaat er eelt aan de zijkanten of bovenkant van je tenen.
  • Likdoorn of eeltpit. Soms kunnen hier ook kleinere, dikke eeltplekken ontstaan die een pijnlijke druk op onderliggend weefsel kunnen uitoefenen. Dit noem je een eeltpit of likdoorn. De pijn wordt veroorzaakt door druk op zenuwuiteinden. Tussen de tenen kunnen zachte likdoorns ontstaan.
  • Langdurig gebruik van een bepaald lichaamsdeel. Bij sommige beroepen kan ook op andere plekken eelt ontstaan, bijvoorbeeld op de knieën van stratenmakers. Musici, zoals gitaristen, kunnen eelt op hun vingertoppen en handen krijgen. Dit voorkomt pijn tijdens langdurig spelen.
  • De vorming van eelt op je voeten is afhankelijk van hoe de voeten het lichaam dragen. Dit wordt bepaald van de stand van bepaalde botjes. Als er afwijkingen in bepaalde botten zitten, moeten anderen extra werk doen. Hierdoor komt er extra druk op bepaalde plaatsen. Op deze manier kan op specifieke plaatsen meer eelt ontstaan. Een voorbeeld hiervan is platvoeten. Hierbij wordt vaker eelt gevormd aan bijvoorbeeld de zijkant van je grote teen. Je aanleg voor de stand van botten is erfelijk.

Symptomen

Eelt is een verdikte en verharde wit-gele laag op je huid. In water weekt de plek en zwelt deze op. Soms kan eelt dan wit en korrelig worden.

Diagnose

De diagnose eelt is meestal gemakkelijk te stellen, omdat het goed te herkennen is. De specialist stelt de diagnose op basis van de symptomen en de medische voorgeschiedenis. Ook doet hij meestal lichamelijk onderzoek om het looppatroon en de stand van de voeten in kaart te brengen. Soms is het moeilijk om het onderscheid te zien tussen een likdoorn en wratten. De specialist snijdt de verdikte hoornhuid dan voorzichtig weg. Alleen als het om een wrat gaat, zie je na het wegsnijden zwarte puntjes.

Behandeling

Behandeling van eelt is in principe niet nodig. Je hebt er geen last van en het beschermt de huid. Wanneer je eeltvoeten of de eelt op je handen toch hinderlijk of ongewenst zijn/is, zijn er verschillende manieren om zelf eelt te verwijderen. Ook een specialist, zoals een medisch pedicure of podotherapeut, kan eelt vakkundig verwijderen.

Als je ondanks een goede voetverzorging last blijft houden van eelt, dan is het verstandig om de oorzaak van de problemen te achterhalen en een andere oplossing te kiezen. Zo zijn hoge hakken of puntneuzen vaak de oorzaak van eelt. Ander schoeisel kan de klachten verminderen. Een podotherapeut kan schoenadvies geven of podotherapeutische zolen aanmeten om de druk op de voet te verminderen.

Kloof- en likdoornbehandeling

Kloven en likdoorns zijn te behandelen met een salicylzuurhoudende crème. Deze zorgt dat de huid weker wordt. Daarnaast kan een huidspecialist je likdoorn ook wegsnijden. Wanneer je diabetes hebt, is het verstandig bij de behandeling van eelt of likdoorns altijd een specialist in te schakelen. Dit om het risico op een diabetische voet te verkleinen. Bij problemen als eelt, likdoorns of een diabetische voet kun je ook zelf een afspraak maken bij een medisch pedicure of podotherapeut.

Wat kun je zelf doen?

Eelt kunt je gemakkelijk zelf behandelen. Hieronder enkele zelfhulptips:

  • Je kunt een scrub of puimsteen gebruiken bij het verwijderen van kleine beetjes eelt op je voet, tenen of handen.
  • Dikkere lagen eelt kun je weghalen met een schuurspons, eeltvijl, eeltrasp, eeltschaaf of een speciaal mesje. Let er hierbij wel op dat je je huid niet beschadigt. Je kunt vooraf een voetbad nemen of eeltpleisters gebruiken, waardoor je eelt weker wordt.
  • Je kunt de eeltplekken insmeren met speciale eeltcrèmes waarin melkzuur of ureum is verwerkt. Deze koop je bij de drogist.