Ejaculatio deficiens (problemen bij de zaadlozing)

Wat zijn problemen bij de zaadlozing?

Een orgasme gaat bij mannen (meestal) gepaard met een zaadlozing (ejaculatie). Tijdens een zaadlozing worden tot wel 300 miljoen zaadcellen uitgedreven. De zaadcellen worden gemaakt in de teelballen en rijpen in de bijballen. Een zaadlozing bevat 1 tot 3% zaadcellen. De rest is vocht. Het vocht wordt aangemaakt in de prostaat en de zaadblaasjes. Het vocht en de zaadcellen samen vormen het sperma.

Een zaadlozing komt tot stand door reflexmatige prikkeling van de penis. Het is een proces in twee fasen. Allereerst, in de uitstootfase, hoopt zaadvloeistof zich op in de prostaat. Daarna volgt de uitdrijvingsfase. De hals van de urinebuis sluit zich, zodat geen urine bij het sperma komt. Dan trekken de spieren van de peniswortel en van de urinebuis zich samen en persen zo het zaad naar buiten.

Er zijn twee belangrijke problemen die mannen kunnen ervaren met betrekking tot de zaadlozing: voortijdige zaadlozing en helemaal geen zaadlozing. In de volksmond wordt een voortijdige zaadlozing ook wel te snel klaarkomen genoemd.

Voortijdige zaadlozing overkomt vooral jongeren. In tegenstelling tot voortijdige ejaculatie kan een zaadlozing ook helemaal uitblijven. Je kunt ook een zogenaamd droog orgasme krijgen. Hierbij komt de man wel klaar, maar heeft hij geen zaadlozing.

Voortijdige zaadlozing wordt vaak veroorzaakt door seksuele onzekerheid. Hierbij speelt de angst om slecht te presteren een grote rol. Door deze angst wordt de opwinding groter en vindt een vroegtijdige (premature) ejaculatie plaats. In sommige gevallen is de snelle zaadlozing aangeleerd bij het masturberen. Het is een soort reflex geworden wat meestal ook weer afgeleerd kan worden.

Een zaadlozing kan uitblijven door gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Onder andere antidepressiva vertragen de ejaculatiereflex. Je kunt ook last hebben van opwindingsproblemen, waardoor een zaadlozing uitblijft. In dit geval heb je moeite om opgewonden genoeg te raken voor een orgasme. Dit is een psychisch probleem.

Een prostaatoperatie kan er ook voor zorgen dat de zaadlozing uitblijft. De blaasspieren worden aangetast tijdens de operatie en kunnen de blaasingang niet meer volledig blokkeren wanneer sperma wordt uitgestoten. Hierdoor stroomt het sperma de blaas in. Het komt dan (ongemerkt) met de urine mee naar buiten. Het achterwege blijven van een zaadlozing kan ook worden veroorzaakt door overmatig veel seks, onvoldoende prikkeling van de penis of ouderdom.

Er is sprake van voortijdige zaadlozing als jij of je partner vindt dat je te snel klaarkomt. Er is pas een probleem als daardoor het plezier in seks vermindert voor jou of je partner. Voortijdige ejaculatie komt vrij vaak voor. Veel mannen zoeken dan ook een manier om de zaadlozing uit te stellen.

Bij een voortijdige zaadlozing krijg je een zaadlozing vlak na het beginnen van de penetratie. In enkele gevallen gebeurt het al voordat er lichamelijk contact is geweest. Vaak is het orgastisch genot hierbij minder dan bij een normale ejaculatie.


Bij een droog orgasme kom je wel klaar met alle daarbij behorende gevoelens, maar zonder zaadlozing.

Er zijn veel mensen met problemen met de zaadlozing. Blijf niet rondlopen met je probleem maar bespreek het met je huisarts.

Vroegtijdige zaadlozing

Als je vaak last hebt van vroege zaadlozingen, dan kunnen gedragstherapie, medicijnen of verdovende crèmes helpen. Eventueel kun je antidepressiva voorgeschreven krijgen om vroegtijdige zaadlozingen af te remmen. Deze medicijnen moeten 2 tot 3 uur voor het vrijen ingenomen worden.

Geen zaadlozing

Wanneer je geen zaadlozing meer kunt krijgen, is het belangrijk om de oorzaak te vinden. Komt het door bepaald medicijngebruik, dan kan er een vervangend medicijn gezocht worden. Vaak is er echter geen lichamelijke oorzaak, maar is het een psychisch probleem. Bij dit soort seksuele problemen kun je een seksuoloog raadplegen.

Als bij onderzoek blijkt dat er sprake is van terugvloeien van zaad naar de blaas, kan dit voorkomen worden met medicijnen die de blaashals aanspanning tijdens de ejaculatie versterkt.