Endocarditis (Hartontsteking)

Wat is een hartontsteking?

Endocarditis of hartontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën (Streptococcus) die op het binnenoppervlak of de kleppen van het hart groeien, vooral op plaatsen die kleine oneffenheden vertonen ten gevolge van hartafwijkingen. Daarnaast bestaat ook een niet infectieuze vorm van endocarditis bij patiënten met een kunstklep, waarbij bloedstolsels ontstaan op beschadigde hartkleppen. Kleine stolsels kunnen van deze groeiplaatsen losraken en zich via de bloedsomloop verspreiden.

Symptomen

De verschijnselen zijn een lichte koorts die wekenlang kan aanhouden, een matige bloedarmoede, moeheid, koude rillingen, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten, verlies van eetlust, lichte miltvergroting e.d. Verder kunnen de kleine stolsels de bloedvaatjes gaan verstoppen van vooral de ogen, nagels en mondslijmvlies. Men kan dit zien als kleine rode puntjes.

Behandeling

De kans op herstel is 90% wanneer binnen 6 weken na het ontstaan van de infectie met de behandeling wordt gestart. Die behandeling bestaat uit antibiotica die in het ziekenhuis intraveneus (via een infuus) wordt gegeven. Antibiotica alleen zijn helaas niet altijd afdoende om een infectie aan klepprothesen te genezen. Soms is een hartoperatie nodig om een beschadigde klep te herstellen of te vervangen.