Fluor albus (Witte vloed)

In het kort:

  • Witte vloed wordt ook wel vaginale afscheiding genoemd en is een normaal verschijnsel.
  • Overmatige afscheiding en jeuk kunnen wijzen op een vaginale schimmelinfectie.
  • Grijswitte afscheiding en jeuk kunnen wijzen op bacteriële vaginose.
  • Zeer sterke groenige afscheiding die stinkt kan wijzen op een infectie van de vagina of baarmoedermond.
  • Wanneer er sprake is van een schimmelinfectie kun je deze onder andere behandelen door de vagina goed schoon te houden met lauw water en tampons regelmatig te verwisselen.

Over witte vloed

Witte vloed wordt ook wel vaginale afscheiding genoemd. Vaginale afscheiding is een heel normaal verschijnsel. De vagina scheidt slijm af om ziektekiemen buiten te houden. Het slijm heeft dus een reinigende functie voor de vagina. De kleur is niet noodzakelijk wit, maar kan ook gelig of bruinig zijn, dikwijls ook afhankelijk van de tijd van de maand.

In een gezonde vagina leven veel onschadelijke bacteriën en schimmels die zorgen voor een bepaalde zuurgraad die het ontstaan van een infectie voorkomt. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand, kunnen deze bacteriën of schimmels uitgroeien tot een infectie. Vaak zie je bij zo’n infectie veranderingen aan de vaginale afscheiding.

Vaginale schimmelinfectie

Overmatige afscheiding kan veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. Bij een schimmelinfectie heb je vaak ook last van jeuk en een branderig gevoel in de schaamstreek. Een vaginale schimmelinfectie kan veroorzaakt worden door de gist candida albicans.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een infectie van de vagina door bacteriën. Het veroorzaakt jeuk en soms vaginale windjes. Bij een bacteriële vaginose is vaak sprake van een grijswitte afscheiding. De afscheiding ruikt zuur en kan een vislucht hebben.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)

Veranderde afscheiding kan wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening. Lees meer over soa's.

Infectie vagina/baarmoedermond

Een zeer sterke groenige afscheiding, die schuimt en stinkt, kan wijzen op een infectie van de vagina of baarmoedermond. Meestal doet een infectie pijn. Je hebt pijn en een branderig gevoel bij het plassen, maar bijvoorbeeld ook pijn tijdens het vrijen. Ook heb je last van jeuk aan de vagina jeukt. Heb je groene, stinkende afscheiding, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Normaal gesproken hoef je niets te doen aan vaginale afscheiding. Maar wanneer je last hebt van een schimmelinfectie zijn er een paar dingen die je kunt doen:

  • Houd je vagina goed schoon en was alleen met lauw water. Zeep kan de afscheiding verergeren.
  • Als je tampons gebruikt, verwissel deze dan geregeld.
  • Probeer het gebruik van inlegkruisjes te beperken. Ze hebben een afsluitend effect en maken de klachten dus eerder erger dan minder.
  • Als deze maatregelen niet helpen, dan kan de arts een eenvoudig medicijn voorschrijven dat meestal snel helpt.