Galblaasaandoening

Wat is een galblaasaandoening?

In het kort:

 • Er zijn verschillende galblaasaandoeningen, bekende voorbeelden zijn galstenen, galblaasontsteking en galblaaskanker.
 • Er is geen eenduidige oorzaak voor het ontstaan van galblaasaandoeningen.
 • Als galblaasaandoeningen klachten geven, is er veelal pijn rechts of midden in de bovenbuik met uitstraling naar de rug, geelzucht en een afwijkende kleur van ontlasting.
 • Galblaasaandoening houden vaak verband met galstenen.
 • Het ontstaan van galstenen houdt vaak verband met een verhoogd cholesterolgehalte.

Over galblaasaandoeningen

Er zijn verschillende aandoeningen aan de galblaas die klachten kunnen geven. Bekende voorbeelden zijn galstenen, galblaasontsteking, galblaaspoliepen, galblaaskanker en galwegontsteking.

Er is geen eenduidige oorzaak voor het ontstaan van galblaasproblemen. Wel houden de meeste aandoeningen aan de galblaas verband met het bestaan van galstenen. Galstenen, één van de bekendste vormen van een galblaasaandoening, ontstaan meestal door een samenklontering van cholesterol in het gal. Een hoog cholesterolgehalte en overgewicht kunnen het ontstaan van galstenen dan ook bevorderen. Het komst het vaakst voor bij Fat Fertile Fourty Female (vrouwen met overgewicht in de vruchtbare levensfase rond hun 40ste). Het bestaan van galstenen wordt ook wel cholelithiasis genoemd. Andere problemen die door galstenen veroorzaakt kunnen worden, zijn bijvoorbeeld:

 • Wanneer een galsteen een galgang afsluit, kan de galblaas ontstoken raken. Je spreekt dan van een cholecystitis. De galgangen kunnen ook zonder verstopping door een galsteen ontstoken raken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij primaire biliaire cirrose en primaire scleroserende cholangitis, waarbij alle galgangetjes ontstoken zijn en er verlittekening van het weefsel optreedt.
 • Het ontstaan van galblaaspoliepen hangt sterk samen met galstenen. Poliepen aan de galblaas geven vaak lange tijd geen klachten en worden dan per toeval ontdekt. Kleine poliepen ontstaan net als galstenen vaak door een hoog cholesterol en blijven meestal goedaardig. Grote poliepen kunnen zich kwaadaardig ontwikkelen, tot galblaaskanker. Galblaaskanker komt maar zelden voor, maar heeft een slechte prognose.
 • Ook de zogenaamde porseleingalblaas, waarbij de binnenwand van de galblaas verkalkt en het orgaan een porseleinachtig uiterlijk krijgt, hangt sterk samen met het bestaan van galstenen. Over de klinische betekenis van deze aandoening is nog maar weinig bekend.

Symptomen van galblaasaandoeningen kunnen variëren van niet bestaand tot zeer duidelijk en hinderlijk aanwezig. Wanneer galstenen of een poliep zich bijvoorbeeld in de galblaas bevinden en geen afsluiting veroorzaken, zul je daar niets van merken. Op het moment dat er echter een galgang wordt afgesloten of er een ontsteking ontstaat, zullen er klachten optreden zoals:

 • Pijn rechts of middenin de bovenbuik uitstralend naar de rug. Een duidelijk eerste symptoom van een galblaasaandoening is pijn. Een ontsteking van de galblaas zal pijn rechts of middenin de bovenbuik veroorzaken die uitstraalt naar onder andere de rug. Bij een galblaasontsteking wordt de pijn geleidelijk aan erger en heb je koorts. Bij galblaaskanker is de pijn langdurig aanwezig. Een galsteen die de galweg afsluit geeft een zeer kenmerkende pijn die in aanvallen optreedt, zogenaamde koliekpijn. Bij zo’n aanval van pijn, ook wel een galaanval of galkoliek genoemd, voel je een drang om veel te bewegen om de pijn enigszins te verlichten. Vaak gaat de pijn gepaard met misselijkheid en braken.
 • Geelzucht is met name goed te zien in je oogwit, dat dan dus geel wordt, maar kan soms je hele lichaam duidelijk geel laten kleuren. Dit gaat vaak gepaard met jeuk. Geelzucht heeft overigens nog vele andere mogelijke oorzaken.
 • Afwijkende kleur van ontlasting. Bij een galwegafsluiting kan je ontlasting ontkleuren en dus wit worden. Dit wordt ook wel stopverfontlasting genoemd. Urine wordt daarentegen vaak juist donkerder en wordt soms qua kleur vergeleken met cola.

De behandeling van een galblaasaandoening hangt af van het soort aandoening. Pijnstilling is vaak de eerste stap in de behandeling. Er zal vaak een echo worden gemaakt om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de klachten (galstenen of een poliep). Andere mogelijke behandelopties zijn:

Verwijderen van galsteen

Een galsteen kan op verschillende manieren worden verwijderd. Een veelgebruikte methode is het wegpakken van de galsteen uit de galgang met behulp van een slang die via de mond wordt ingebracht en helemaal tot in de dunne darm wordt doorgevoerd. Deze methode is in principe effectief, maar vaak slechts voor een korte tijd, aangezien er in de galblaas weer nieuwe stenen kunnen ontstaan die de galgang kunnen afsluiten. Daarnaast heeft deze behandeling ook nadelen, je kan er bijvoorbeeld een alvleesklierontsteking van krijgen.

Verwijderen van de galblaas

Het verwijderen van de galblaas, een cholecystectomie, is om die reden de effectiefste behandeling bij galstenen. De galblaas kan verwijderd worden via een gewone buikoperatie of via een kijkoperatie. Nadat je galblaas is verwijderd, zul je in het begin misschien last hebben van diarree of brijige ontlasting maar na verloop van tijd zal je lichaam aan de nieuwe situatie wennen.

De behandeling van galblaaskanker is afhankelijk van hoe groot de tumor is wanneer het ontdekt wordt, en zal meestal bestaan uit een operatie, soms gevolgd door chemotherapie of bestraling.